Site name

Lider Pokreta slobodnih građana govori za Danas o predstojećoj beogradskoj kampanji i političkoj sceni Srbije

Janković: Više cenim Đilasov iskren stav nego lažno "Ana je tu"

Bezbednosno-informativna agencija je upravo dobila nikad veći i nikad tajniji budžet.

15

Piše: Lidija Valtner

Beograd 16. decembar 2017. 13:34

Janković: Više cenim Đilasov iskren stav nego lažno "Ana je tu"

Foto: FoNet / Marija Djokovic

Ni poslanici u Skupštini koji glasaju za njega ne znaju čemu je namenjen. Vlast diže plate zaposlenima u sektoru bezbednosti, najavljuje im stanove jeftinije nego za druge građane - potkupljuju ih, pitanje je – čega se to režim boji? Demokratska civilna kontrola službi bezbednosti više uopšte ne postoji. Služba je potpuno potčinjena cilju održanja SNS na vlasti, formalno ukinuta linija rada “unutrašnji neprijatelj” je najproduktivnija. Neke metode rada su bez ikakve sumnje primenjene i na Pokretu. Ne razumem čuđenje, pa pre nekoliko godina direktor Vojnobezbednosne agencije je za medije otvoreno rekao da čak i vojna služba ima resurse među novinarima, zar sumnjate da ih imaju u političkoj sferi? To je Šešeljeva i Miloševićeva matrica, samo napredna. Nažalost, kada to kažem, u tome se pronađu i naljute po pravilu oni koji veze sa tim nemaju, kaže za Danas Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, pojašnjavajući šta je mislio rekavši da je potcenio ulogu direktora BIA Bratislava Gašića i da li mislite da je BIA imala uticaj na nedavna dešavanja u Pokretu?

* Često spominjete da imate informacije od prijatelja iz službi. Mnogi misle da ste i vi njen deo. Kakav je vaš stvarni odnos sa pripadnicima domaćih službi?

- Mnogi? Kao što znate, kao zaštitnik građana sam se najglasnije zalagao da se razbije simbioza tajnih službi i politike. Pošto sam izneo saznanja o tome da je VBA prikupljala podatke o radu opozicionih stranaka, sindikata i sudija, izložen sam hajci, etiketiranju, nebrojenim napadima u medijima pod kontrolom vlasti. Takao sam u osinjak i kada napadi na mene nisu dali očekivan rezultat, krenulo je spinovanje. U službama ima mnogo časnih ljudi koji su ogorčeni na nikad veće zloupotrebe i tamne vilajete. Kada mi preko prijatelja stignu neke informacije, saslušam ih i ne potcenjujem, ali i ne precenjujem.

* Zbunjuje vaša politička bliskost sa Vukom Jeremićem. Osim što vam možda godi što vas smatra pobednikom predsedničkih izbora ili liderom opozicije, kako razumeti razgovore o saradnji s njim u situaciji koja nije kao pred izbore u septembru 2000. Dakle, ne ide se u jednoj opozicionoj koloni gde ideologija nije bitna, zarad smene vlasti. Ako je smena SNS važna, zašto ne idete i sa DS i sa Dverima, DJB?

- Da li tako iskusna novinarka stvarno smatra da je bolje nego 2000. godine? Da li su možda mediji slobodni, da nije iskorenjena izborna krađa, sistemska korupcija… ili se opozicija naziva kriminalcima i izdajnicima, prebijaju politički aktivisti, reketiraju firme i vladajuće stranke finansiraju preko javnih preduzeća, a predsednica Vlade se čudi što nekolicina preostalih nezavisnih medija još nekažnjeno radi? Je li pravosuđe nezavisno možda, prazne li su narodne kuhinje? Šta je bilo sa osobama koje su Vas „ispratile“ sa „inauguracije“, jesu li pronađeni oni koji su upali u stan novinarke Krika? Stanje je gore nego 2000. godine kada smo imali više slobodnih medija - B92, Blic, Glas javnosti, Danas, ANEM... Naša država je oteta i privatizovana, tonemo u diktaturu.

To je pitanje nacionalnog opstanka zbog koga mora da se okupi cela demokratska opozicija, ne samo ideološki istomišljenici. Narodna stranka nije naš ideološki istomišljenik, već baš stoji s druge strane političkog spektra i u tome je smisao okupljanja, nećemo se valjda okupljati sami sa sobom? Razgovori sa Jeremićem uverili su me da smo u jednom saglasni: moramo smeniti ovaj pogubni režim ili ćemo izgubiti budućnost. Moramo posle pobede da se posvetimo izgradnji pravne države i institucija. Onda ćemo se fer politički nadmetati da li će Srbija biti tradicionalnije ili modernije društvo, konzervativnije ili liberalnije, zatvorenije ili otvorenije prema uticajima iz sveta, a građani će slobodno odlučivati. Ali sada nam temelji države i društva nestaju pod nogama – pitanje je samo ko sve to vidi i ima li želju za dogovorom. Jeremić je među prvima shvatio da se ne radi o ideologiji, već o Srbiji. Pre njega o tome sam se složio sa nekima ideološki bliskijim, npr. sa Borisom Tadićem, a sa nizom drugih pokreta PSG je uspostavio stratešku saradnju. Ali Narodna stranka je posebno značajna jer je, kao što sam rekao, ona drugi pol političkog spektra, legitimni, ne ekstremni. Sve sam rekao.

* Mislite li da na primer Borki Pavićević, Srbijanki Turajlić ili Milanu Vlajčiću ne smeta stav da ne treba graditi put do Albanije jer je to put za veliku Albaniju, što je Jeremić govorio u kampanji?

- Ni ja se ne slažem sa tim stavom, zato i nismo u istoj političkoj organizaciji sa Jeremićem. Ali se svi slažemo da ćemo odluke o takvim stvarima kada budemo na vlasti donositi demokratski, a Borka, Srbijanka, Milan, ja i drugi u PSG čvrsto verujemo da će prevagnuti naši argumenti i da ćemo imati jaču podršku. Mišljenje intelektualaca u svakom slučaju treba da bude okosnica javnog mnjenja i korektivni faktor svake vlasti pa i opozicije.

* Podržavate Đilasa, koji je govorio da u Srbiji ima mnogo većih problema i da ne može da organizuje paradu ponosa, kao i da nikada neće podržati bilo koju manifestaciju koja može da ugrozi bezbednost Beograđana. Jeste li i vi tada tako mislili?

- Da jesam, ne bih učestvovao na paradama ponosa sve dok im politički pokrovitelji nisu postali homofobi koji parade koriste kao alibi. I više cenim tadašnji Đilasov iskren stav, makar i pogrešan, nego lažno “nemoj, Ana je tu” od vlasti koja svoje nasilnike trenutno drži na kratkoj uzdi. Videćete ih posle smene vlasti, trebaće nam tri puta više napora da obezbedimo Gej prajd nego pre šest-sedam godina, jer ovaj režim sve vreme gaji nasilje da bi njime pretio i ucenjivao. Đilas jeste imao nespretnu izjavu tim povodom, ali sam se i tada kao ombudusman interesovao i otkrio da je grad pomagao LGBT udruženja upravo na njegovu inicijativu. A huligani su, očigledno, na platnom spisku nekog drugog.

* Raseljavanje Roma tokom mandata Đilasa takođe je problematično. Reagovali ste kao zaštitnik građana tada. Kako sada kao političar zanemarujete ta dešavanja ili mislite da se Đilas promenio?

- Kada je počelo raseljavanje Roma, usprotivio sam se početnom konceptu i digao veliku prašinu kada gradonačelnik nije poslušao moj stav, već verovao mišljenju gradskih službi. Ubrzo je valjda shvatio da stvari ne idu željenim tokom, nazvao i rekao, “pomozite mi da greške ispravim i uradim najbolje što se može“. Za manje od mesec dana deca koju su pre toga u nehigijenskim kolibama ujedali pacovi bila su u neuporedivo boljem smeštaju, autobusi GSB-a su ih vozili u škole u koje su upisani i za koje su im poklonjene knjige. U jednom trenutku je 300 romske dece po prvi put išlo u školu, a njihovim roditelji dobijali su zaposlenja. Efikasnost Đilasa je za svako poštovanje. A dobar rad trebalo je nastaviti godinama, decenijama... tako se rešava pitanje romske neravnopravnosti, a ne preko noći. Ali vlast je promenjena, ja sam proglašen za državnog neprijatelja, a posle mog odlaska iz stolice ombudsmana... neka cene drugi. Sve u svemu, Đilasova i moja saradnja je donela ozbiljne rezultate, koji posle njegovog odlaska nisu održani.

* Kako protivniku vlasti padne na pamet ideja da od predsednika države i najvećeg političkog konkurenta zahteva koncentracionu vladu i mesto premijera u njoj?

- Kako novinar ne pročita dalje od naslova u tabloidu? Naravno da nikada nije postojala namera saradnje, već isključivo potreba da se artikuliše energija koja je nastala nakon krađe na predsedničkim izborima i ideja da nekim političkim manevrom, zahtevom za koji smo znali da ga neće i ne sme prihvatiti, nateramo Vučića da se brani. Trebalo je diktatora staviti pred svršen čin i pokazati da nikad neće dati ni milimetar vlasti, da ga interesuje samo apsolutna moć. Tu ideju, koja čak nije ni originalno moja, izneo sam, i mnoge druge, u krugu od pet-šest ljudi. Ona nije bila tema bilo kog ozbiljnog sastanka i isparila je, zaboravljena baš kao i stotine sličnih. Sve dok osam meseci kasnije nije zatrebala za neku tužnu vrstu diskreditacije i osvete. Činjenica da me o njoj pitate u ozbiljnom listu tužno je svedočanstvo momenta koji živimo.

* Kada će javnost imati uvid u politički program PSG ili je 11 tačaka dovoljno za političko delovanje?

- Podsetiću da 11 principa nisu politički program, već predlog okvira za udruživanje opozicije radi pobede u Beogradu. Zbog različitosti unutar opozicije, sadrže samo programski minimum, da se ne bi desilo da posle pobede nemamo elementarnu političku saglasnost o tome da će nam prioritet biti postizanje socijalne sigurnosti osiromašenog stanovništva, izgradnja institucija i ravnopravan tretman građana bez obzira na njihovu političku orijentaciju. Ostali principi su organizacioni, izdvajam onaj da manje stranke svojim procentima ne mogu ucenjivati, niti veće zanemarivati stavove manjih. A prvi princip je, naravno, obavezivanje da nema saradnje sa SNS.

A što se tiče našeg programa, kada smo pre pola godine osnovali Pokret, ciljeve i vrednosti smo naveli u Statutu koji je javan. Iz njih je jasno naše usmerenje ka modernom, slobodarskom levom centru političkog spektra i naša evropska orijentacija, ali i naši prioriteti: uspostavljanje uništene socijalne pravde i društvene solidarnosti, izgradnja institucija i vladavine prava, a ne policijske države, razvoj obrazovanja i kulture, napredak zasnovan na modernim tehnologijama i stručnim kadrovima, a ne jeftinim sirovinama, jeftinoj radnoj snazi i manuelnom radu; pomoć domaćim privrednicima i investitorima bar koliko i stranim; reforma državnog i političkog uređenja radi decentralizacije i participativne, a ne formalne demokratije…

Beograd, a ne Dubai

“Iz naših ciljeva proističu i konkretni zadaci: na primer, po pitanju Beograda na vodi, mi ne bi rušili ono što je već izgrađeno. Ali bismo, odmah po preuzimanju vlasti, projekat vratili Beogradu i Beograđanima, arhitektonski i pravno. Grad bi angažovao najbolje arhitekte da rešenja privedu javnoj svrsi i usklade sa slikom Beograda, a ne Dubaija, a javna pravobranilaštva dobila bi zadatak da zaštite imovinske interese našeg grada koji su kriminalno pogaženi. Tužilaštva bi imala svu slobodu da delaju, ako nađu da je bilo zloupotrebe položaja ili omogućavanja da se stekne materijalna korist na štetu zajednice.”

povezane vesti

komentari (15)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Pa kaze

16. decembar 2017.

Dragane moj kad dođeš ti, kada zagrme trube i sve zadrhti, čuće se a i znaće...

Ana

16. decembar 2017.

Jankovic je dobar reziser .Na sve ima afirmativan odgovor ali ni jedan argument .To se inace zove populistika tipa "Ne znam kako ali kad ja dodjem na vlast sve ce biti bolje".

Dejan

16. decembar 2017.

Pa ovo je vrh licemerja!Zbog Palme vraca nagradu Najevropljanin a za istu stvar ceni iskren stav Djilasa??Pa ja ne verujem da tako lako padne na svakom pitanju, svaki odgovor mu je dupli arsin.

humska1

16. decembar 2017.

Glasao sam za g-dina Sasu Jankovica sa zadovoljstvom .Ne svidja mi se sto je podrzao Dragana Djilasa,o kojem nemam dobro misljenje i za koga mislim da nije vrednosni antipod ovoj vlasti.Medjutim,necu sada zbog toga promeniti misljenje o Jankovicu .Sto se tice raskola u pokretu .Mislim da su razlozi tome,nicim izazvana moralna arogancija ljudi ,koji ne bas opravdano smatraju sebe elitom ,sto im daju delimicno za pravo,njihovi uspesi u profesijama , ali to nije iskljucivi argument.Takodje,politicka neukost istih ,kao i citavog drustva.Juce sam gledao g-dina Tadica u emisiji Zumiranje ,gde je spomenuo da gradjanska politika je uvek u manjini i ona je prinudjena da pravi kompromise kako bi dosla na vlast sa ovim drugima ,te da je on uopste iznenadjen kako je dobio i onih dva puta predsednicke izbore.Na nasu zalost ,mislim da je u pravu .

gane

16. decembar 2017.

A ko njega pita šta ceni!

Gaga

16. decembar 2017.

Sve sto zna da prica jeste kako sadasnja vlast ne valja, a ne smem ni da zamislim koliko bi nam lose bilo da je on na vlasti.

Kocazvoca

16. decembar 2017.

Kako da da Janković ne zna koliko puta su arhitekte uradile projekat za Beograd na vodi? I šta je posle bilo? Niko nije hteo da investira takve projekte. I kako to da DS za vreme svoje vlasti nije uradila projekte za koje su već bili osigurani krediti, pa je država morala da plaća penale? I baš je nekog briga da li više voli Anu ili Đilasa kad svaki drugi dan iz PSG pobegne neko od osnivača. Valjda bi to trebalo da ga brine?

Djekso

16. decembar 2017.

Cutite tu i Pokrijte se Koliko Halabuke oko tog Djilasa Znate ono Pas koji Laje ne Ujeda Ovde je rec samo o Lajanju

Jole

17. decembar 2017.

Hvala Djilasu za ,,Na Adi cupriju,, ali treba odati priznanje i ovoj vlasti za najlepsu fontanu od dolaska starih Slovena na ove prostore.

Jadranka

17. decembar 2017.

Mudar covek, ali treba da se potrudi da objasni svoje stavove na jednostavan nacin i da ne ostavlja prostora za manipulisanje od strane zlonamernih. Mnogi ljudi nisu preterano zainteresovani da analiziraju Jankoviceve odgovore jer zivimo u vremenima kada su ljudi bombardovani gomilom informacija, i samo letimicno predju preko clanka, a neki cak ne idu dalje od naslova. A svima je poznato da novinari koriste senzacionalne naslove da bi privukli paznju citalaca

liderstvo psg

17. decembar 2017.

To vam je gradjani moji proeuropski, kao kad bi jedan supruznik u nameri da usreci svog bracnog partnera trazio neko trece lice da to uradi za njega.

Aca

17. decembar 2017.

Zbog takvog njegovog stava, Srbija i dan danas placa ceh! Djilas treba da se skloni sa politicke scene!

Vladimir M

17. decembar 2017.

E, samo bih poručio novinarima da se ovako pravi intervju. Za primer. Pripremite se, sakupite informacije, i onda pitate ono što su nelogičnosti o ono što ljude zanima. Uz to ova kulturna pitanja su ga i isprovocirala i pokazao je malu dozu agresije kada se oseti ugroženo, što je nova informacija za čitaoca. Sad još da se nađe neko da ovako pita ministre, Malog, Vučića, Tomu, Dačića.

DALIBORKA - 76

17. decembar 2017.

Pitanje je samo koliko ce ova podrska da potraje, jer Sasa Jankovic se ponasa kao malo dete cas hoce cas nece. Mislim da bi trebao da promeni ime Pokreta da se zove KVD ili prevedeno kako vetar duva.Licno mislim da nece ugledati svetlost iduceg dana da ce on imati drugi stav po tom pitanju. Ali i ako se dogovore to ce biti jedinstvena prilika da obojica dozive fijasko na izborima.

putin

18. decembar 2017.

molim urednike Danasa da zabrane ulazak stranih placenika tj sendvic bagre na ovaj sajt. unapred hvala