Plakati na kojima piše „Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu“, koje je potpisala Vojvođanska partija, osvanuli su juče ujutru u Novom Sadu. Vojvođanska partija je saopštila da neće dozvoliti da se ponovi 1988. godina, kada je u Novom Sadu organizovana takozvana jogurt-revolucija i kada je praktično ukinuta široka autonomija Pokrajine.


„Vojvodinu niko ne treba da uči šta su joj jezik i pismo, koji joj je glavni grad, kada je doživela procvat, a kad sunovrat. Vojvođanska zemlja nije na prodaju! Borićemo se za svoj identitet i prava svim raspoloživim demokratskim sredstvima jer je to obaveza naše generacije“, poručila je vanparlamentarna Vojvođanska partija. Ta stranka je navela da se zalaže za „ravnopravan odnos Srbije i Vojvodine u složenoj zajedničkoj državi“ i za donošenje novog ustava u kojem će Vojvodina biti definisana kao republika u sastavu Srbije.

Na pojedinim mestima ovi žuto-plavo-zeleni plakati prelepljeni su preko plakata pokreta Treća Srbija, koji se zalaže da Novi Sad bude glavni grad Vojvodine, a da AP Vojvodine bude ukinuta. Istovremeno, jedan bilbord Treće Srbije je uništen.

„Posle serije teških i lažnih optužbi, niskih udaraca i etiketiranja, došli smo do faze u kojoj se ne preza ni od fizičkog nasilja, nasilnih pokušaja zastrašivanja i vandalskih ispada“, saopštila je Treća Srbija, koja ima svoje predstavnike u gradskoj vlasti Novog Sada. Oni su ušli u Skupštinu grada pošto su na lokalnim izborima maja 2012. nastupili kao kandidati pokreta Dveri, iz kojeg su potom isključeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari