Site name

Domaćica za vas i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Recept nedelje: Podvarak

Podvarak pripremljen samo od mesa i kiselog kupusa ima jak ukus. Pirinač, običan ili integralni, "ublažava" ukus ovog dobro poznatog specijaliteta.

2

Piše: Kistina Gašpar/ Domaćica za vas

14. januar 2017. 08:00

Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada ga pripremate, ne morate precizno meriti sastojke, već ih možete stavljati po potrebi, želji i ukusu. Dajem vam okvirne mere za jedan od načina pripreme podvarka. Recept i slike su od pre dve godine. Podvarak je tek sada stigao na red da se objavi.

Podvarak, sastojci:

1-2 kg dimljenog mesa sa kostima (ili bez, kako ko voli, može i kolenica);

100 g slanine;

2 kg seckanog kiselog kupusa (ili ribanca);

1 šolja integralnog pirinča (2 dl);

2 čena belog luka;

1/2 kašičice mrvljene ljute paprike;

1 kašičica kima;

1 list lovora.

*ukoliko se odlučite za običan pirinač, koristite 1/2 šolje

Priprema:

Suvo meso preliti vodom da ogrezne i kuvati oko sat vremena. Dok se meso kuva, propržiti slaninu sa kimom, dodati kupus, iseckan beli luk, lovorov list i ljutu papriku. Kupus dinstati oko pola sata. Pirinač preliti sa 3 dl vode i kuvati ga dok ne upije vodu. Sjediniti pirinač i kupus. Sipati u pleh prečnika oko 30 cm. Meso iseći na komade željene veličine i poređati preko kupusa. Sipati 2-3 dl vode u kojoj se kuvalo meso.

Peći na 200 stepeni oko sat vremena uz povremeno mešanje i dodavanje vode, po potrebi.

Napomene:

Ko ne voli pirinač, ne mora ga stavljati, ali ukoliko ga volite i ukoliko do sada niste pripremali podvarak na ovaj način, savetujem da ga pripremite.  Količinu pirinča možete smanjiti ili povećati po želji.  Običan pirinač ne treba prethodno kuvati.

Takođe, u zavisnosti od ukusa, kada pržite slaninu, možete dodati i malo crnog luka. A kao salata - najčešće crni luk ili ljuta paprika. Ukoliko pripremate podvarak bez mesa, savetujem da obavezno stavite pirinač jer će imati puniji ukus.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

povezane vesti

Recept nedelje: Kamut čorba

1

Piše: Kristina Gašpar / Domaćica za vas

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

zoran lekic

14. januar 2017.

Podvarak se kuva nekoliko sati,pa zapece,naravno tiha vatra,a ne jedan sat,to ne lici ninasta.

kuvar

17. januar 2017.

Ne vidim zašto bi se podvarak kuvao nekoliko sati?! Pa kiseli kupus se jede i presan. Pirinač naravno ne stavljam. Ukusniji je podvarak naravno kada se zapeče, ja ga zapečem posle kratkotrajnog dinstanja koje je i manje od pola sata. Zapečem ga na 30-40 min, u dobroj rerni. Postoji kod nas taj besmisleni trend "ubijanja" namirnica višesatnim kuvanjem, samo zaista ne vidim razlog?!