Foto: BC

Zatim, potrebno je uzeti opis radova koji su izvedeni na vozilu i sertifikat folije koja je ugrađena pa otići do Centra za motorna vozila AMSS gde se vrši ispitivanje svega navedenog.

Na kraju se od Agencije za bezbednost saobraćaja dobija rešenje da vozilo može ili ne može biti u saobraćaju. To je jedan od odgovora tima Auto-moto saveza Srbije na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u okviru rubrike Intervju na mreži

Jedna od stvari koja je takođe interesovala građane jeste o tome da li je potrebna potvrda za one kojima je istekla stara vozačka dozvola, a izdavanje novih je odloženo za dve godine, i u kojim zemljama te potvrde važe.

„Za zvaničnu informaciju o produžetku važenja saobraćajne dozvole nadležni su u MUP i Ministarstvu spoljnih poslova. Ukoliko Vam je istekla važnost dozvole, potrebno je da u MUP zatražite potvrdu o produžetku važnosti saobraćajne dozvole. Na osnovu informacija AMSS, do sada nikoga nisu vratili sa granice sa ovom potvrdom“, ističu u AMSS.

Odgovarajući na pitanja i komentare na Fejsbuk strani Danasa u AMSS navode i da, prema važećem pravilniku, samo zbog dubinske korozije neko može biti vraćen sa tehničkog pregleda, a da ne bi trebalo da ispucali lak predstavlja problem.

Oni dodaju i da je pasoš potreban za maloletna lica prilikom ulaska u Makedoniju i BiH, dok u Crnu Goru maloletna lica mogu granicu proći i samo sa izvodom iz matične knjige rođenih ili zdravstvenom knjižicom. Za odrasle u ove tri zemlje moguć je ulazak samo sa biometrijskom ličnom kartu.

Što se tiče članstva u AMSS, ističu da je potreno učlaniti se pet dana pre puta kako bi mogle da se koriste sve tehničke pogodnosti.

„Potrebno je da prođe pet dana da biste koristili sve pogodnosti, ako se učlanjujete prvi put. Kasnije, prilikom obnavljanja, pogodnosti važe u kontinuitetu, ukoliko ne zakasnite sa obnavljanjem 30 dana. S druge strane, putno zdravstveno osiguranje, ono važi od navedenog datuma u polisi, a koja se možete uplatiti i dan pre puta“, ističe se u odgovoru AMSS.

Prema njihovim rečima, samo član ima pravo na tehničke i ostale pogodnosti, tačnije ukoliko neko drugi upravlja tuđim kolima u inostranstvu, a nije član, nema pravo na pogodnosti na putu.

Putno zdravstveno osiguranje 30 odsto popusta prilikom onlajn kupovine

U zavisnosti od starosti, zemlje u koju se putuje i broja dana, formira se cena putnog zdravstvenog osiguranja. Postoji individualno i porodično, pa je najmudrije da se na sajtu AMS Osiguranja, koje trenutno nudi i 30 odsto popusta ukoliko kupite polisu onlajn, informišete detaljnije: https://webshop.ams.co.rs/