Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da muškarci, koje je Britanija optužila za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke, nemaju „nikakvu kriminalnu pozadinu“.

Julija i Sergej Skripalj

BBC
Julija i Sergej Skripalj odvedeni su u bolnicu nakon što su pronađeni na klupi u praku

Vlasti u Velikoj Britaniji su ranije saopštile da su Aleksander Petrov i Ruslan Boshirov, službenici ruske vojne obaveštajne službe (GRU).

Ali Vladimir Putin tvrdi da su oni civili i da će uskoro objaviti njihovu priču.

Skripalj i Julija su otrovani u Salzberiju u martu.

„Znamo ko su oni, pronašli smo ih“, rekao je Putin u Vladivostoku.

„Nadam se da će se uskoro pojaviti i sve ispričati. To bi bilo najbolje za sve. Nema ništa posebno tu, ništa kriminalno, uveravam vas. Videćete u bliskoj budućnosti“ dodao je Putin.

‘Ruski agenti odgovorni za napad novičokom’

Srbija i Britanija – odlučan korak u stranu

Skotland jard i tužilaštvo Velike Britanije tvrde da postoji dovoljno dokaza da se podigne optužnica protiv njih, jer je utvrđeno da su u Ujedinjeno Kraljevstvo doputovali iz Moskve, 2. marta sa ruskim pasošima.

Dva dana kasnije, oni su nervnim gasom novičokom isprskali ulazna vrata kuće Skripalja u Salzberiju, a potom su se, istog tog dana, vratili u Rusiju.

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Javid upozorio je da će oni biti uhvaćeni i krivično gonjeni ako ikada napuste Rusiju.

Rusija ne izručuje svoje državljane, ali izdat je evropski nalog za hapšenje u slučaju da dvojica muškaraca otputuju u EU.