Ilustracija Foto: EPA/DAVE HUNT

On je za RTS rekao da zimi dolazi do većih prekoračenja zagađujućih materija u odnosu na granične vrednosti, ali da se kvalitet vazduha ocenjuje na godišnjem nivou tako da se ne može reći da je vazduh u Srbiji sličan onom u Pekingu.

„Uvek u Srbiji tokom zime imamo mnogo individualnih ložišta i starih automobila. Tamo gde je velika populacija dolazi do prekoračenja graničnih vrednosti što svakako nije dobro“, rekao je Radović.

Na zagađenost vazduha utiče i geografski položaj pojedinih mesta, kao što su Kosjerić i Užice, koji se nalaze u kotlinama.

Prema njegovim rečima, kvalitet vazduha u Srbiji je sličan kao u zemljama u regionu – bolji smo od BiH, a lošiji od Mađarske.

Najčistiji vazduh udišu građani u Skandinaviji, gde se ulaže mnogo više novca u zaštitu životne sredine.

Radović ističe da se radi na smanjenju aerozagađenja i dodaje da to nije proces koji se može uraditi preko noći, te da je neophodno napraviti sistemske mere.

Prema njegovim rečima, Bor bi bio najkritičniji, ali investicijom od 200 miliona evra u novu topionicu, on se više ne nalazi na listi zagađenih gradova.

Takođe, EPS sprovodi projekte od nekoliko stotina miliona evra koji se tiču smanjenja aerozagađenja.

„Naše resorno ministarstvo ima program pošumljavanja i naredne godine uložiće u menjanje kotlarnica u lokalnim samoupravama širom Srbije“, naveo je Radović.

Kako je dodao, Ministarstvo energetike će naredne godine početi s fondom za energetsku efikasnost, jer naši objekti troše više energije i samim tim prouzrokuju više aerozagađenja, a prva preporuka UN je da se smanji zavisnost od fosilnih goriva.

Aerozagađenje je globalni problem – devet od deset ljudi na Zemlji ima problem sa zagađenim vazduhom, izneo je Radović procene Svetske zdravstvene organizacije.

Takođe, na sajtu AirVisual, koji prati zagađenost vazduha u prestonicama sveta, Beograd je juče bio označen crvenom bojom što znači nezdrava sredina, danas je na takvoj poziciji Priština, dok je Beograd označen žutom naznakom, što predstavlja blagi pomak. Pored Prištine, prestonice na Balkanu koje danas imaju naizagađeniji vazduh jesu i Sofija, Sarajevo kao i Skoplje gde je vazduh danas, posle glavnih gradova Indije i Čilea, najzagađeniji na svetu.

Povezani tekstovi