Ugledni i pristojni Željko Obradović: Zašto Aleksandar Vučić ne sme da odgovori treneru, nego se svađa s Partizanom? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT) - EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Gde se nema, tu se i prosipa.

Tako izgleda odnos države prema košarkaškim klubovima Crvena zvezda i Partizan na koje je spucano / ulupano / spiskano (sami izaberite prikaldan izraz) 60 miliona evra za šest godina. Jeftinije je koštao novi Klinički centar Niš na koji je potrošeno oko 55 miliona evropskih novčanica.

Teško je reći da li je za smeh ili suze kada predsednik države prizna da se lično angažovao da večiti dobiju državni novac, uz pretnju da im više neće tako davati šakom i kapom.

U svom hvalisanju otišao je korak dalje i objašnjavao kako je i privatne darodavce koji navijaju za jedne nagovarao da daju pare drugima.

Kamo sreće da je svoj uticaj iskoristio na nešto pametnije, kad već u skladu s funkcijom ima pristup finansijskom „krem de la krem“ društvu. Na primer, da je obezbedio donacije za lečenje dece za koje se pare svakodnevno sakupljaju SMS porukama.

A ovde pričamo samo o košarci. U fudbalu je bahanalisanje državnim novcem još gore i tu se novac broji u stotinama miliona.

Kamo sreće kad bi budući košarkaški trener tako i njima podviknuo i naterao ih da se pohvale koliko im je dao u poslednjih deset godina.

Ali, tu ne sme da ide do kraja, nego samo na parče, godinu po godinu da objavljuju. Tu je nivo finansijske nirvane još viši, to su hleba i igara koje koštaju više i od mostova, auto-puteva…

Ironično je kako ima hrabrosti da u Briselu i Njujorku sve saspe u lice Aljbinu Kurtiju, ali ne i Željku Obradoviću koji ga je uvredio tvrdnjom da „Partizan nije državni projekat“.

Na Željka ne sme da udari, to je kao kad bi krenuo da mlati po sopstvenom rejtingu.

Ceh je zato ni kriv ni dužan, a uvek pokoran, platio KK Partizan, koga je optužio da im je dao onolike novce, a ovi ni porez ne plaćaju.

Ugledni i pristojni Željko Obradović: Zašto Aleksandar Vučić ne sme da odgovori treneru, nego se svađa s Partizanom? 2
Foto: Radenko Topalović

Tu se i Željko napravio naivan k’o veverica, pošto je i vrapcima na grani jasno da crno-beli bez državne pomoći ne bi imali novac ni njega da dovedu, a kamoli da stvaraju najskuplji tim u istorji.

I na kraju, da se ne lažemo, problem leži i u tome što se Željkovo ime nije u decembru našlo na SNS listi podrške „uglednih i pristojnih“.

Dragan Stojković Piksi je potpisom na toj listi kupio vreme da kao fudbalski selektor ne bude smenjen pre Evropskog prvenstva, dok je Željkovo vreme u Partizanu izgleda isteklo.

Autor je urednik u Danasu

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari