Dugo čekano ništa 1Foto: A. H./ATAImages.

Ako je po nečemu predsednik Srbije nesumnjivo i ubedljivo lider ne samo u regionu, nego i na svetu i „šire“, to su njegova obraćanja javnosti. I po broju, i po tematskoj raznovrsnosti, i sa povodom i bez povoda, i na mejnstrim medijima sa nacionalnom frekvencijom, i na društvenim mrežama, i iz studija i kabineta, ali i sa terena. Aleksandar Vučić se, jednostavno obraća uvek, sa svih strana i o svemu.

Moglo bi se reći da je to više od instrumenta vladanja, čak i da je strateški princip: obraćam se dakle vladam, ili obrnuto, svejedno. U svim tim prilikama Vučić je više nego autoritativno govorio bukvalno o svemu: od rata u Ukrajini sa sve obaveštajnim detaljima do stanja na svetskom tržištu nafte, od stručno medicinskih tema i makro i mikro ekonomije, do sporta i građevinskih radova. I to ne da je iznosio svoje mišljenje, on je saopštavao „apsolutne istine“, to je tako i nikako drugačije.

I onda je u minulu nedelju glavni urednik Srbije, kako se popularno smatra u ogromnom delu medijske sfere, ostavio svoju propagandnu mašinu bez goriva. I to na vetrometini, uzbrdici i „prevoju“. Tokom noći je došlo do oružanog sukoba na severu Kosova, ubrzo se saznalo da ima i žrtava. Svi mediji u Srbiji, pa i ovo nas malo što smo „tajkunski“, prepoznali su težinu događaja, sa Kosova su ubrzo počele da stižu i zvanične i nezvanične, i informacije i dezinformacije. Društvene mreže su se zapalile, a sa bilo kog zvaničnog mesta u Srbiji nije bilo ni glasa. Najavljeno je pa otkazano obraćanje Petra Petkovića, direktora kancelarije za KiM, a onda je usledilo iznenađenje: najava da će se Vučić obratiti, ali tek u osam sati uveče. Po režimskim portalima – „da će razobličiti sve laži Kurtija“.

Dugo čekano ništa 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Na stranu ovaj prilog istoriji novinarstva gde se unapred najavljuje šta će ko reći kao da je tizer za film, a da se ne navodi da je to najava iz kabineta. Ali, Vučić se pojavio i nije rekao bukvalno – ništa. Ako ne računamo ono što je pričao i dan pre, i dva, ili pet i pedeset. O Kurtiju i ostalim neprijateljima Srbije. Sa nekim pitanjima koja to nisu bila se „složio“, sa nekim koja su se ticala samog događaja u Banjskoj nije. Bilo je to „gluvo glamočko“ obraćanje, posle celodnevnog čekanja javnost u Srbiji na kraju priče nije znala ni slovo više o svemu što se dešavalo. Čak ni makar Vučićevu istinu.

U svojoj omiljenoj disciplini, predsednik Srbije je sebi za sinoć zakazao popravni na javnom servisu. O Kosovu i drugim aktuelnim temama. Tri dana kasnije, valjda kao istoričar, a ne kao hroničar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari