Foto: Freeimages/cierpki

Neću ponavljati primedbe na patološki sadržaj pomenutog projekta „Zadruge“ koja se prikazuje danonoćno širom Srbije i regije (polno opštenje učesnika, pljuvanje, psovke, vređanje, fizički obračuni itd.) o čemu je već mnogo rečeno i na koji bezvredni REM izbegava da reaguje.

Ne znam da li zbog toga što je Ž. M. najvažniji branitelj postojeće vlasti svojim logoreičnim pismima (koja se emituju desetine puta dnevno) upućenim svakom članu opozicije, koji nešto izjavi, što se vlasti ne sviđa, ili pomoću emisije „Kontravizija“ vrhunskog diletantskog, uvredljivog i bezvrednog sadržaja koji se isključivo svodi na ismevanje, prostačke skečeve, vređanje, montirane klipove i viceve, kojima je jedini cilj – ismevanje opozicije, praćenih frenetičnim aplauzima sirotog plaćenog auditorijuma. No ni to nije najvažnije! Pametni gledaoci će i sami shvatiti i oceniti vrednost ove „umetnosti“.

Stvar je u nečem drugom! Ž. Mitrović neosporno je veoma bogat čovek. Neću ulaziti u pitanje da li je takav postao kao miljenik JUL-a i gospođe Mirjane Marković ili je to postao svojim „višedecenijskim, predanim i poštenim radom“, kao sav normalan svet. Kao takav verovatno je rešio da postane mecena i donator srpskog naroda. Kako?

Najbolji način za to je da pored političkog promotera postane i sociolog i daruje vaskolikom srpskom narodu dragoceni poklon u vidu „epohalnog socijalnog eksperimenta“, tj. projekta zvanog „Zadruga 2“. Sve u svemu – višemilionski vredne umotvorine i rukotvorine. I čemu sve to? Da bi se srpskom narodu prikazala (kao što kaže sam Ž. M.) „epohalna tehnička rešenja epohalnog i najvećeg projekta u istoriji svetske televizije“, kao i to da njegov „socijalni eksperiment pokaže da se iste ličnosti različito ponašaju u različitom ambijentu“.

Najverovatnije, rezultat ovog ingenioznog, epohalnog, u svetu revolucionarnog i od sociološke naučne elite verovatno priznatog istraživanja, biće – rupa na saksiji.

Međutim, pravi efekat i zadatak ovog „epohalnog socijalnog eksperimenta“ je sasvim drugačiji! Tu se Ž. M. sada pretvara i u lekara anesteziologa! On lokalnom anestezijom, sa tendencijom da se ona pretvori u totalnu, anestezira, umrtvljuje, uspavljuje um i svest srpske populacije i navodi je da ne misli o svom sramnom, ponižavajućem, užasnom egzistencijalnom, socijalnom, zdravstvenom, psihološkom, ekološkom i svakom drugom položaju! Činjenica (koja je javna tajna) je da se u mnogim mestima u Srbiji, pa čak i u Beogradu radi za platu od 10-12000 dinara, a da se razlika do minimalnog dohotka premošćuje tako, što se podiže ceo dohodak, a da se razlika vraća u kešu poslodavcu! E, to je epohalni izum, za koji ne postoji primer nigde u svetu, koliko znam (a znam to iz svog i iz iskustva mnogih mojih prijatelja i poznanika)! Operacija uspela – pacijent umro! Ne narušava se šarena laža o prosečnom ličnom dohotku, a obećane i zagarantovane pare nisu date! Eto poslodavcu čak i ekstra zarade na svom radniku! Ali mi ćemo za to vreme skrajnuti svoje sumorne misli sa krčanja stomaka, nedostatka lekova, dospelih računa i anestezirani, kao zombi, očekivati zabavne igre na moru, u luksuznim salonima, đakuzijima, bazenima, sa lažnim slikama i skulpturama, vesele dogodovštine, pijančenja, terevenke, džumbusanje i nove obračune Mitrovićevih kloniranih lepotica i tetoviranih savremenih gladijatora!

Jedini izlaz je da doktoru kategorično odbijemo anesteziju.

Autor je diplomirani pravnik