Šta se krije iza dramatičnih poziva građanima Instituta za transfuziju krvi Srbije: Apelima o nedostatku krvi prikrivaju problem 1Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dramatični apeli Instituta za transfuziju krvi Srbije (ITKS) građanima o potrebi hitnog davanja krvi uporno otkrivaju nefunkcionalnost ove ustanove od sistemske važnosti za zdravstveni sistem.

Opšte je poznato da su lekovi iz krvi, derivati krvne plazme, albumin, imunoglobulini, faktori koagulacije… itd, nezamenljiva terapeutska sredstva u brojnim patološkim stanjima. Takođe, hirurške operacije, lečenje onkoloških, neuroloških, imunodeficijentnih pacijenata su danas nezamislivi bez lekova iz krvne plazme.

Ako se zna da se u Srbiji godišnje prikupi oko 200.000 jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca i da ova količina krvi sadrži 50 tona (50.000 L) krvne plazme iz koje se postupkom frakcionisanja može izdvojiti nekoliko stotina kilograma albumina i imunoglobulina, stabilnih proizvoda sa višegodišnjim rokom upotrebe, i u količinama sasvim dovoljnim da pokriju potrebe zdravstva, postavlja se pitanje koji je razlog dramatičnih apela građanima.

Razlog je jednostavan ali poražavajući: Institut za transfuziju krvi Srbije već godinama ne proizvodi albumin i imunoglobulin iz krvne plazme dobrovoljnih davalaca!

Treba podsetiti da proizvodnje lekova iz krvi u Srbiji ima višedecenijsku tradiciju s obzirom da se izvodila u ITKS još početkom šeste decenije prošlog stoleća pa kadrovi i znanje postoje.

Proizvedene količine su dobrim delom zadovoljavale domaće potrebe. Međutim, obustavljanje jeftine proizvodnje lekova iz domaće plazme je dovelo do rasta uvoza skupih inostranih lekova pa se iz budžeta RFZO godišnje rasipnički odlivaju desetine miliona evra.

I što je i najznačajnije, jeftina domaća proizvodnja bi omogućila mnogo širu upotrebu ovih skupih lekova u lečenju naših građana sa svim pozitivnim zdravstvenim efektima s obzirom da je Srbija danas na začelju Evrope po korišćenju lekova dobijenih iz plazme na milion stanovnika.

Posebno pitanje za upravu ITKS je gde završavaju desetine tona plazme koje hiljade plemenitih davalaca krvi daruju svojim sugrađanima.

Zato predlažemo, u cilju rešavanja ovog sistemskog pitanja, da na svaki apel Instituta za transfuziju krvi Srbije i dobrovoljni davaoci kao i najšira javnost, jer ovde se radi o lekovima od strateškog značaja, upute kontraapel Ministarstvu zdravlja sa zahtevom za hitnim obnavljanjem proizvodnje lekova iz krvne plazme.

Autor je osnivač NVO „Doktori protiv korupcije“

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari