Atomski boršč 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ima li išta normalnije nego u već jesenjem NJujorku pojesti dobar ruski boršč?

I podeliti sreću sa prijateljima na društvenim mrežama, uz malu ogradu da se u njujoškom bistrou nudi kao istočnoevropsko jelo?

Naravno da nema kada vas posle dugog boravka na Zapadu pritisne nostalgija za mirisima mamine ili bakine kuhinje. Ruske.

Ili kad ste predsednik Srbije na izuzetno bitnom višednevnom službenom putovanju u Ujedinjenim nacijama i ambasador te iste Srbije!

I, podrazumeva se, baš u sedmici kada je ruski predsednik najavio celom svetu mogući nuklearni rat ukoliko ga spreče da satre Ukrajinu, odvajajući pri tome mobilizacijom stotine hiljada mladih Rusa od boršča u toploj kućnoj trpezariji. Odvodeći na front ili – ako neće – na decenijski boršč u zatvoru.

Da je kusanje ruske čorbe – boršč je, za neupućene, čorba u koju, za razliku od uobičajene u Srbiji, ide cvekla – bilo u Moskvi ili, za Vučića sve manje izvodivo, u Kijevu, bila bi to donekle prihvatljiva degustacija. Iako i tada ponešto bizarna.

Ovako jeste poprilično bizarna, lišena zrnca diplomatske mudrosti. Najmanje zbog toga što je deo ovdašnjeg političkog folklora sažetog u omiljenu inadžijsku pohvalu „e, neka si mu po/kazao!“, koja ima i verziju samohvale koju predsednik retko propušta – „sve sam im rekao!“

Demonstrativno uživanje u boršču ogolilo je zvaničnu srpsku politiku u trenutku kada i najznačajniji partneri ruskog predsednika uzmiču pred njegovim „ne blefiram“, a Zapad – koji i dalje, ne zaboravimo, praktično hrani Srbiju – gotovo ultimativno zvaničnom Beogradu ostavlja sve manje mogućnosti da se „snalazi“ i balansira na četiri spoljnopolitičke štake. Pri tome, nimalo nežno najavljujući Srbiji sankcije ukoliko se ne pridruži sankcijama Rusiji.

U sedmici za nama bilo je na međunarodnoj sceni mnogo teških signala i verbalne paljbe na različitim relacijama, od kojih svaka ovako ili onako kači Srbiju i mogla bi biti tema ovih redova.

Ali nije, jer nas zapravo malo koja od njih stavlja na pravo mesto na svetskoj mapi kao što to čine Vučićev i Đurićev boršč. Moglo bi se reći atomski.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari