FSS ne zna "da l' je poš'o il' je došo": Ima li onih koji hladne glave odlučuju? 1Foto: Pedja Milosavljevic/ STARSPORT

Fudbalski savez Srbije je organizacija koja je eklatantan primer disproporcije između znanja, struke i poštenja s jedne, i „ovlašćenja“, tantijema i privilegija, s druge strane. Društvo koje osim „zimskog“ sve češće hvata i letnji san, ovih dana preti da prevaziđe samog sebe u svom sopstvenom nepostojanju.

Reprezentacija je u Nemačkoj prošla kao je prošla, nije joj prvi put, a nije ni savezu da ne zna „da l’ je poš’o il’ je došo“. I mogli su svi na „zaslužen“ odmor ni od čega, da predsednik Saveza „iz senke“ nije sa svoje dve izjave poremetio red stvari.

Najpre je rekao da je rezultat u Nemačkoj „debakl“ i da neko mora da odgovara, sutradan je napravio polukružno u mestu i izjavio da su Piski i Džaja njegovi drugari, da ne želi da ih pljuje iako je dan pre stisnuo prekidač za tabloidno blaćenje, te da će neke hladne glave „koje odlučuju“ doneti prave odluke.

I šta sad, upitali su se u sebi svi ovi što sede tamo u FSS na nekim funkcijama, ili su negde po regionalnim savezima, komisijama… Znaju oni da se nije na njih mislilo pod „hladne glave“, još manje pod onim „koje odlučuju“. I dok aber ne dojde, tišina, nema ni sastanaka koji s reprezentacijom nemaju veze, sezona treba da počne.

I sve bi to bila „naša posla“ da ima onih koji „hladne glave odlučuju“, a daleko su od Andrićevog venca i Stare Pazove. E ti tamo su još proletos poslali depešu da su tri kluba odigrala po dve više nego sumnjive utakmice, u pitanju su Tekstilac, Dubočica i Vršac.

Ovi prvi, za koje je malo ko ranije čuo, su se u međuvremenu plasirali u Superligu, članovi Skupštine FSS su krajem maja odbili predlog Mirka Poledice (osim Nemanje Vidića i Dragoljuba Vukadinovića) da raspravljaju o neregularnostima u domaćim takmičenjima.

FSS ne zna "da l' je poš'o il' je došo": Ima li onih koji hladne glave odlučuju? 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Sezona kreće za manje od dve nedelje, UEFA trenutno ima druga posla, ali ovakve stvari ne zaboravlja.

FSS je onomad izbacio Kolubaru u Prvu ligu, pokažnjavao milionski mnoge uboge klubove, novobeogradski Radnički zimus ekspresno oduzimanjem šest bodova, posle prijave iz UEFA zbog nameštanja utakmice sa Tekstilcem (0:5).

Simptomatično, ovaj klub „proleterskog imena“ osnovan u Odžacima pre 105 godina možda sa svim ovim „nema veze“.

Ali to što u FSS „nema ko“ da procesuira prijave UEFA znači da nameštanja ovde više nisu kažnjiva, da sezona postaje neregularna pre početka, ali i da će „korekcija“ ove svinjarije kad-tad stići iz Niona.

Baš debakl.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari