Foto: FreeImages /cierpki

Idem od Londona prema Terazijama i napred, sve do Albanije. „Internacionala“, „Oj, Kozaro“, „Budi se istok i zapad“, „Partizan sam, tim se dičim“, „O, bela, ćao“, „Hej brigade hitite“, „Po šumama i gorama“ i druge. Jedan stari auto, dva topa iz rata, jedna stara bandera, bunker, kola sa senom, ambulanta sa ranjenicima, i partizani u uniformama sa puškama i mašinkama… i četiri improvizovane scene iz operacije za oslobođenje Beograda.

Na povratku vidim konjicu, i shvatam da postoji i program. Kod Londona se okuplja narod. Nikoga ne prepoznajem, sem kasnije, jednog druga. U 12h se formira povorka. Na čelu je konjica, zatim muzika, nekoliko zastava sa zvezdom petokrakom, i prepoznajem neke rukovodioce SUBNOR-a. Tu su i gradski menadžer Goran Vesić i ministar Aleksandar Vulin, kao i nekoliko učesnika NOB-a i njihovih potomaka. Pred prvom scenom iz oslobađanja Beograda, povorci i okupljenim građanima obraćaju se Vesić i Vulin. Sem prve scene, dalje nisam pratio. Bilo je jako mnogo predstavnika medija, pa ću nadoknaditi propušteno.

Sada malo o suštini. Pre neku godinu, u blizini buvljaka, bile su postavljene kulise nekadašnjih Terazija. Danas, u nekadašnjoj ulici Maršala Tita, a sada Kralja Milana, pored spomenika caru Nikolaju, i nedaleko od mesta gde je, uz pomoć alpinista, gromoglasno skidana zvezda petokraka, odigrava se nešto sasvim novo. U govorima zvaničnika ponovo je izrazit naglasak na Ruse, uz skromno pominjanje partizana. Vrhovnog komandanta, maršala Tita, još uvek niko ne sme, ili neće, ni da pomene. Vesić kaže kako su vraćena imena ulica dvojice ruskih komandanata, i tvrdi, kako je sada kraj sa revizijom istorije. Šta je sa ulicama Ive Lole Ribara, Božidara Adžije, Đure Đakovića, i mnogih drugih, da ih sada ne pominjemo, jer bi spisak bio dugačak. Vulin govori samo o srpskom narodu koji je uvek bio na strani slobode, nijednom rečju ne pominjući sve ostale borce iz drugih krajeva nekadašnje države, koji su bili učesnici operacije za oslobađanje Beograda. Vulin takođe govori i o onima koji su samo čekali, ali se strogo pazi da ne kaže četnici, jer bi ga to dovelo, verovatno, i u konflikt interesa sa aktuelnim predsednikom države, a i sa ponekim koalicionim partnerom.

Kaže mi već pominjani drug da „živimo u zemlji u kojoj u slozi i harmoniji zajedno žive lud i zbunjen“. Iz mnogo razloga, ovo na Terazijama, najblaže rečeno je zbunjujuće. U 18 sati Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održava svoj protestni koncert, povodom istog ovog dana oslobođenja Beograda. Nekada, stvarno, krvlju oslobađan, Beograd se, profitom i kičem, ponovo okupira! Neće proći!

Autor je predsednik Saveza antifašista Srbije