Članstvo u EU je najveća potreba Srbije 1Čedomir Jovanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U borbi za evropsku Srbiju moramo biti uporni i dosledni. Previše smo vremena izgubili u dvosmislenoj politici, sedenju na dve stolice, pokušavajući istovremeno da sledimo i Brisel i Moskvu. Srbija nema gde da skrene sa evropskog puta – ukoliko ga napustimo, možemo samo sleteti u provaliju. Naše društvo nema snage da preživi taj pad i da se ponovo uzdigne. Zbog toga moramo biti mnogo odlučniji u našim naporima za integraciju Srbije u Evropsku uniju.

Sve je više onih na političkoj sceni koji pokušavaju da nam ponude evropske vrednosti kao zamenu za integraciju u Evropsku uniju. To je eufemizam za izolaciju i za očuvanje statusa kvo u svim ključnim pitanjima za Srbiju koje ste naveli u vašoj Inicijativi: rešenje kosovskog pitanja, regionalna saradnja zasnovana na pomirenju, približavanje Srbije NATO-u, i brzo učlanjenje u EU. Temeljne evropske vrednosti su mir, saradnja, poštovanje ljudskih prava i sloboda, slobodno tržište. Na tim vrednostima moramo da zasnivamo našu regionalnu politiku, pre svega naš odnos sa Prištinom.

Sporazum Beograda i Prištine mora se temeljiti na miru kao najvišoj vrednosti. Da bismo ostvarili mir, moramo se odreći nacionalizma i mitova koji su decenijama glavna inspiracija srpske politike prema Kosovu. Šansa za ostvarenje takvog sporazuma se sa pravom naziva istorijskom prilikom i on će sigurno biti opisivan kao istorijski sporazum, ali ne zbog toga što je zasnovan na našem tumačenju istorije, legendama i propagandi. Taj sporazum će biti istorijski zato što će promeniti tok istorije koja je do sada bila istorija sukoba, ratova i stradanja i uvesti nas u period mira, saradnje i prosperiteta. To je najveća korist koju jedno društvo može za sebe da obezbedi, posebno na našim prostorima gde nijedna generacija nije proživela čitav život bez rata.

Članstvo u EU je prvi prioritet Srbije i njena najveća potreba. Činjenica da su Brisel i vodeće članice EU trenutno zaokupljeni predstojećim evropskim izborima, „Bregzitom“, rastom desnice i unutrašnjim problemima u EU ne znači da mi treba da odustanemo od našeg puta ili da ga odlažemo. Treba da razumemo da u ovom trenutku Evropa nema vremena ni resursa da nas moli i vuče ka Evropi. Sada Srbija mora da bude ta koja insistira i koja odlučnije nego ikada rešava sve probleme i otklanja prepreke na evropskom putu.

Naša jasna orijentacija prema Zapadu i naša posvećenost demokratiji, miru i bezbednosti treba da bude potvrđena kroz članstvo Srbije u NATO. U tome nam je posebno važna podrška civilnog društva kako bismo građanima objasnili važnost i prednosti tog članstva. Srbija koju želimo da izgradimo, demokratska Srbija koja odnose sa susedima zasniva na miru i saradnji, evropska Srbija, nema nikakve veze sa onom Miloševićevom Srbijom koja je bila u ratu sa NATO. Ostvarićemo ideal moderne, građanske Srbije tek kada napravimo potpuni raskid sa Miloševićevom politikom i nasleđem devedesetih. Razvoj demokratije, slobodni izbori, vladavina prava, tržišna ekonomija su vrednosti koje smo gradili posle 5. oktobra. Prirodan sledeći korak, pored našeg članstva u EU, jeste i članstvo u NATO koji predstavlja zajednicu država koje baštine te vrednosti.

Autor je predsednik LDP