Dan radosti na Hepiju: Šta je rođendan predsednika bez Danasa? 1Ilustracija: R. Topalović

Veliko medijsko finale predsedničke rođendanske euforije priređeno je na „srećnoj televiziji“ s nacionalnom frekvencijom, kod predsedniku omiljenog domaćina Milomira Marića.

Po oprobanom receptu „najslađe za kraj“, poslednji minuti emisije iskorišćeni su za pominjanje nezavisnih medija. Šta je rođendan bez šlaga na torti, a Danas mu nekako dođe kao ona jagoda na kraju, da se gorka pilula kosovskog čvora, inflacije, sumnje u povezanost državnih struktura sa klanom Veljka Belivuka lakše proguta.

Umesto „svemirske“ kineske table prikazani su tekstovi iz našeg lista, odštampani u A4 formatu. Pomalo je razočarao predsednik što nije došao pripremljen u svom najboljem izdanju, kao da je potcenio publiku Hepija i domaćina. A šou biznis zvani politika surov je isto koliko i muzički. Publika te uvek očekuje u najboljem izdanju i zamera na sitnicima, pa makar joj pre toga priređivao nebrojeno puta zabavu miliona.

„Prošlo je 11 sati“, rekao je predsednik, kao da je želeo da se uveri da su televizore uključili i gledaoci rijalitija, pa da je sad vreme da izvede svoj najveći hit.

„Kasno smo krenuli, imamo još vremena“, odgovorio je domaćin.

„Nismo mi kasno krenuli, nego vam nedostaju Parovi“, odgovorio je šeretski predsednik, što kao da je bio signal domaćinu da mu servira stranice sa tekstovima Danasa u vezi sa javnom proslavom njegovog 53. rođendana.

„Svi koji bi da podižu kult ličnosti su u Šolakovim medijima. Da ne stave Aleksandra Vučića na naslovnu ne bi prodali ni 4.000 primeraka. Ovako kad stave, da onda ljudi kažu: Vidi ga đubre jedno, vidi kult ličnosti, diktator jedan, ma đubre…

I tako je predsednik po ko zna koji put, mada se nemušto praveći da ne zna da li su to tekstovi iz Danasa ili Nove (evo da potvrdimo – iz Danasa su), najviše mahao naslovom „Ličnost kojoj treba kult i nije neka ličnost“ i komentarom jednog od naših urednika „Vučićev Dan mladosti“.

Da se malo bolje pripremio, mogao je da iz komentara citira delove koji se odnose na pravljenje kulta ličnosti i poentira kako čak i novinari Danasa misle da su nezavisni mediji previše pažnje posvetili toj temi. Ovako mu je domaćin podmetnuo tvrdnju koja nema veze s pokazanim tekstom: „Evo, sad pišu kako hoće Vučić da mu donose štafetu“.

Na to se predsednik nadovezao objašnjavajući da je cela ujdurma napravljena zbog jedne njegove objave na Instagramu sa „torticom prečnika oko 6-7 santimetara koju su mu poklonili saradnici“. Obećao je i da će zbog Danasa „sledeći put da ima tortu od 50 santimetara“. Ali, ostao je nedorečen…

Slučajno ili namerno (neka svako protumači za sebe) propustio je da izvede svoj najveći hit o napadu na malog Danila. Podsećanja radi, rođendanska euforija u režimskim medijima započeta je kada je sin Danilo sa drugarima ispred spomenika Večna vatra u čast tatinog rođendana zapalio između 53 ili 200 baklji (različite su brojke ako kao izvore koristite Kurir, Alo, Pink, Informer).

Doduše, ovde je omanuo i Danas jer je propustio da postavi pitanje da li će Danilo dobiti od policije prijavu zbog paljenja pirotehničkih sredstava na javnom mestu i da proveri da li su nadležne službe izdale odobrenje za snimanje dronom tog performansa.

Ali, šta ćete. Nisu prošle nedelje bili na nivou ni predsednik ni Danas. Međutim, ne brinite, biće dana za megdana.

Izazivač će, kako red nalaže, uvek biti predsednik. Jer Danas ima obavezu da kritički posmatra sve institucije ove države, uključujući i onu koju Aleksandar Vučić predstavlja kao izabrani predsednik, sviđalo se to njemu ili ne.

S druge strane, on ima obavezu da se suzdrži od targetiranja nezavisnih medija i njihovih novinara, samo zato što mu se ne dopada kritička reč. A to konstantno radi već 11 godina (staž iz devedesetih nije uračunat u ovu cifru).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari