Fašistima reći: "Marš napolje!" 1Foto: Medija Centar

Usprotiviti se fašistima danas je dužnost svakoga od nas. Dede i pradede nam se nisu plašile ni Turaka, ni Austrougara, ni Nemaca, Italijana ili bilo koga drugog ko je njihovu slobodu hteo da otme. Kako ja onda da se plašim nekakvih kreatura u lažnim uniformama? Zato sam ustao i rekao „Marš napolje“.

Policija je prošlog četvrtka gledala kako jedan momak prilazi posetiocu koji sedi par mesta od sredine sale sa željom da ga izvuče i fizički napadne, prateći to najodvratnijim govorom mržnje. Ponavljam – gledala. Čoveku koji je izgovorio da je zapamtio nekoga i da će on da mu „objasni“ tako da ga majka posle toga neće prepoznati policija nije rekla ništa. Sa istom osobom su se lepo družili u Borči neki od policajaca iz Javnog reda i mira. Na festivalu Mirdita ista osoba bila je u društvu onih koji su bacili dimnu bombu bez posledica. Istu osobu su sada zagrlili, da mu prijateljski objasne. Dakle, policija nekome ko pred 200 svedoka izgovara direktnu pretnju, a sve postoji i zabeleženo na videu, nije rekla ama baš ništa.

Osoba se zove Sima Redžepović i iz svog mulja je isplivala sasvim „slučajno“ početkom protesta protiv Aleksandra Vučića i njegove samovolje. Čovek koji očigledno višak kompleksa i nedostatak ostvarenosti prikriva nekakvom izmišljenom uniformom izvesno je još jedan u nizu pajaca stvorenih za potrebe ovog režima. Nekome je možda poznat po tome što je rekao da bi on ubio Đinđića da drugi (koje zove svojim prijateljima) nisu to uradili. Kruži i informacija da je policiji već poznat, ali odnos policije prema njemu je više onako roditeljski.

Koliko će biti prijava protiv vinovnika ovog incidenta sprovedenog uz punu podršku policije koja je odbijala da radi svoj posao? Podsetiću, osmoro aktivista Inicijative mladih za ljudska prava osuđeni su na po 50.000 dinara kazne zbog prekidanja tribine ratnog zločinca. Oni nikome nisu pretili. LJudi koji su prekinuli predstavu na Kolarcu su izgovarali direktne pretnje posetiocima, organizatorima, glumcima. U najmanju ruku morali bi da dobiju prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira. I bez snimka policija lako može da ih identifikuje, pošto ih zna po imenu a neki od policajaca se sa njima vrlo prisno pozdravljaju.

S obzirom da se policija, a ni druge institucije nisu oglasile, jasno je da baš oni stoje iza upada fašista na predstavu na Kolarcu. Policiju sam lično obavestio o lokaciji gde se fašisti skupljaju i kreću i pokazao im fotografiju. Samo su ponavljali da oni ne mogu da urade ništa ako nisu nasilni. Iako policija kreativno tumači šta je to tačno nasilje, sve i da je ono što su fašisti radili bilo eksplicitno fizičko nasilje, ne vidim kako bi tri osobe u civilu bez sredstava prinude to uspeli da kontrolišu. I pre nego sam išta rekao policiji, oni su rekli da dolazi Damnjan sa njegovim. Damnjan Knežević, nekadašnji kandidat na listi režimskog projekta Zavetnici, danas vodi opskurnu grupu „Nema predaje KiM“. Organizovao je i koncert pod nazivom „Ko potpiše, tog ubiše“. Dakle, policija je imala informaciju da organizovana grupa dolazi i prstom nije mrdnula da to spreči.

Bio sam, što kao učesnik što kao organizator, na desetinama događaja na kojima je postojao bezbednosni rizik i veoma dobro znam da, ako to želi, policija može da spreči da dođe do bilo kakvih problema. Jasno je bilo da prošlog četvrtka niti je to želela, niti joj je to bilo naređeno.

Ponovo dolazimo do pitanja ko će da nas zaštiti kada fašisti dobiju naredbu da budu nasilni, a policija dobije naredbu da nas ne zaštiti? Mislim da se mnogi varaju ako misle da među građanima koji su iskreni antifašisti nema dovoljno onih koji će na fašizam odgovoriti.

Autor podkasta Dva i po analitičara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.