Fenomen Medijane i rađanje lidera 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Nije važno da li ste politički neutralni, da li podržavate opoziciju ili vlast, jednostavno morate znati da je niška Opština Medijana prva u Srbiji gde su naprednjaci na regularnim izborima izgubili.

Toliko izgubili da nije postojala mogućnost prekomponovanja volje građana kvazi-Rusima i ostalim dobro poznatim nam marifetlucima koje neki zovu dozvoljenim demokratskim sredstvima.

Fenomen je u tome što su naprednjaci u Medijani izgubili i na dva biračka mesta gde su izbori ponovljeni.

Tradicionalno je tada izlaznost mala, jer koga još zanima da dva puta da glasa na istim izborima.

Međutim, ovog puta u Medijani, na reprizi, izlaznost je bila preko 40%. Na stranu što su se građani odazvali, nego su poslušali i opozicione partije pa su glasali za listu „Ujedinjeni NADA za Niš“ kojoj je bio neophodan jedan mandat za jaču opozicionu većinu.

A taj jedan mandat je, na kraju, „skinut“ naprednjacima.

Fenomen Medijane i rađanje lidera 2
Aleksandar Stankov: Foto privatna arhiva

Lista oko SNS na kojoj su socijalisti, radikali i ostali odnela je najveći broj glasova pojedinačno, ali su „Ujedinjeni“ odmah iza nje sa svega dvadesetak glasova razlike i jednim procentom zaostatka.

Sve tri opozicione liste koje su i na gradskim izborima dobile najviše glasova Nišlija pozvale su da se na ponavljanju u Medijani glasa za „Ujedinjene“. Pozvao ih je i lično dr Dragan Milić, ali i pored toga, njegova lista je zabeležila treći rezultat sa 22% glasova.

Na ponovljenim izborima. Za gradsku opštinu koju je opozicija već bila osvojila.

Uzorak je naravno mali, ali to jasno pokazuje opredeljenje Nišlija ili što bi analitičari rekli – pokazuje trend.

Čak i na ponovljenim izborima, uz lični apel Milića da ne glasaju za njega, on dobija više od 20% podrške.

Posle noći 2. juna i njegove rečenice da je Niš slobodan grad, uz svu medijsku pokrivenost koja je usledila, a zahvaljujući minulom radu u zdravstvu, ovim rezultatima u Medijani je potvrđeno da je Niš dobio političkog lidera. Lice i pojavu kojoj određeni, svakako dvocifreni procenat Nišlija veruje.

Prema nekim analizama opozicije, to poverenje sada je navodno negde i oko 30% u najvećem gradu juga Srbije.

Ali pošto dr Milić ne izbegava televizije u Beogradu, sudeći po komentarima na YouTube ispod njegovih emisija, podrška se prostire i van čuvenog Ikeinog meridijana.
Dakle, godinama je u opozicionoj javnosti vladalo mišljenje da nema za koga da se glasa i da su svi isti.

Pričalo se kako nema novih lica i skoro kad niko nije verovao da će nešto da se desi.

Kada su verovatno i naprednjaci pomislili da konkurencije više nema, pojavio se novi lider u liku dr Milića.

Naravno, nije za hvalospev činjenica da su Srbi opet pošli za jednim čovekom, ali sada je više nego jasno da narod politički traži vođu.

Da li nam je to od kralja, od Tita ili od čoporativnog instinkta, ali drugačije izgleda ne umemo.

Najvažnije je da taj vođa nakon stečenog poverenja radi na stvaranju sistema, a ne kulta ličnosti što je do sada kod nas bio čest slučaj.
To, čini se, oseća i SNS koji je u Nišu od 2. juna tiši nego ikad. Dese se sporadična saopštenja, ali slavljeničke trube su brzo utihnule.

Sigurno je da tako velika i organizovana stranka ima bolje i preciznije podatke o popularnosti niških političara. A sigurno je da to radi na nedeljnom nivou ako ne i češće.

Prljava kampanja protiv dr Milića i niške opozicije pojavila se u mejnstrim medijima tek ovih dana.

„Informer“ je uspeo da smisli da je niška opozicija „guz opozicija“ zbog navodne krađe toalet papira u Narodnoj Skupštini.

Lokalni naprednjaci su im rekli da se bave izbornim inžinjeringom jer pozivaju da se glasa za jednu listu. Milića nazivaju „homo dupleksom“, a preko društvenih mreža se poručuje da se on udružuje sa „žutima“.

Valjda su to oni isti „žuti“ sa kojima je godinama u vlasti bio SPS, sada koalicioni partner naprednjaka i u Nišu.

Ili su to možda oni „žuti“ koji su sada u SNS-u? Što se pomenutog izbornog inžinjeringa tiče on je „mala maca“ u odnosu na ono na šta je SNS spreman u izbornom procesu, a što smo svi mogli da vidimo svojim očima.

Upravo to nas je i dovelo u situaciju da ni posle skoro 20 dana od glasanja, Grad Niš nema formiran parlament ni lokalnu vlast.

O tome je morao da odlučuje sud.

Za dalje demokratske procese, ne samo u Nišu, nego u Srbiji je i te kako značajno što je opozicija pobedila u Medijani.

A da li će ti procesi da se vrate na pravi kolosek zavisi i od odluke Gradske izborne komisije u Nišu i njihovog odgovora na prigovore opozicije koje im je Viši sud vratio na ponovno odlučivanje.

Autor je novinar iz Niša

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari