FSSrpski inat 1

Ostalo je doduše nejasno da li je poruka zaista prvenstveno namenjena onima koji nisu tu ili onima koji su se odazvali pozivu, ali ipak sumnjaju u atoritet i trenerske metode aktuelnog selektora, ili možda javnosti koja je od letos uveliko počela da sumnja da je srpska „kuća“ fudbala pogubila sve konce u odnosima sa igračima.

Možda je Kovačević želeo da njegova izjava zvuči „kenedijevski“ po kojoj ne treba da igrači pitaju šta reprezentacija može da uradi za njih, već šta oni mogu da urade za nacionalni tim, ali je ovakvim ultimatumom praktično napravio dva klana i produbio podelu. Naterao je igrače da se opredeljuju po sistemu: „ili ste sa Krstajićem ili ste protiv svih nas“, bez ostavljanja treće opcije.

Posebna je priča što je sportski direktor zaboravio da se kao fudbaler još gore ponašao u nacionalnom timu. Podsetimo da je kao reprezentativac Jugoslavije 2001. ne samo odbio da igra za nacionalni tim dok je selektor Milovan Đorić, već je uoči jednog od ključnih mečeva kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2002. godine napustio „orlove“ neposredno pre utakmice sa Slovenijom. Ako ćemo pošteno, manji je greh odmah reći: „neću da igram, zovite drugog“, nego doći u nacionalni tim, pa se inatiti.

A sukobi selektora i igrača nažalost nisu novost u srpskom fudbalu. Imao je Milovan Đorić sukob i sa Draganom Stojkovićem Piksijem, Dejanom Savićevićem… Siniša Mihajlović je kao selektor imao sukob sa Ademom Ljajićem zbog toga što ovaj nije želeo da peva nacionalnu himnu. Imao je Miha i sa sadašnjim kapitenom Aleksandrom Kolarovim svađu zbog toga što nije želeo da mu da dres sa brojem 11, koji je on svojevremeno nosio. Pričao je tada Miha i da je Nemanja Matić lagao da je povređen za mečeve protiv Belgije i Makedonije 2012, ali da je ustvari „bio uvređen“. Dušan Tadić takođe nije želeo da igra za „orlove“ dok je Radovan Ćurčić bio selektor… Lista „pobunjenika“ je kroz istoriju poduža, ali do sada nijedan selektor nije kao Krstajić uspeo da potpuno prokocka autoritet kod igrača.

Ukoliko svoj autoritet teranjem inata prokocka do kraja i FSS, jedino nam ostaje da u bliskoj budućnosti saznamo da li reprezentacija sastavljena od igrača iz drugog i trećeg ešalona po kvalitetu može da izbori plasman na veliko takmičenje. Šteta je odavno napravljena, još s odlaskom Slavoljuba Muslina, a sada samo od FSS zavisi da li može da se popravi. Mislite o tome.