I sudija je čovek?

Ostavite komentar

  1. Gotovo sve rečeno je tačno, mogu da potvrdim iz prve ruke. Zaista, biti sudija u prvom stepenu u Beogradu je užasno teško, nemoguće je sasvim odgovoriti zadatku. Problem je u naravno u besparici, nedostaje mnogo kadrova, potrebno je najmanje još ovoliko sudija i duplo veći broj saradnika i pripravnika, a ova država nema para za to. Drugi problem, opet država kao generator oko trećine ukupnog broja predmeta u parnici, zašto, pa zato što ne ispunjava svoje obaveze, ne plaća šta duguje. Kada dođe do spora, parniči se bez ikakvog rezona, u situaciji koje se ponavljaju i gde uvek gube parnicu, oni idu do kraja sa uvek istom pričom i tako već 30 godina gube hiljade parnica. Neko bi rekao da su ludi, kada bi se čovek tako ponašao, mogao bi se nazvati ludim. Ovde je verovatno u pitanju kupovina vremena, uz zaista očajne kadrove

  2. Iz nekog malog iskustva i korišćenju ‘usluga’ u pravosuđu (33.g.) po parničnim tužbama i sporovima koje sam vodio mislim da naslov texta vesti ne odgovara činjeničnom stanju i tim ljudima. Naravno i dan danas čuvam spise predmeta od kojih su od mene i novinari bežali kada sam tražio da pišu o stvarima koje sam doživeo od tih istih koje nazivate – čovek. Ne znam al’ doživeo sam da sam pročitao, video i čuo toliko toga od njih da je najmanje što mogu da kažem da su uvreda za narod.

  3. Zaslužuje pohvalu želja sudije da upozna javnost o radu jednog sudije. Verujem da je to uradila jer želi da unapredi rad suda i na neki način opravda sudije za ono što im se zamera, za neefikasnost,za ćutanje..Nejednaka opterećenost sudija je stari problem . Nije rešen ni velikom reformom .To mora rešiti sudska vlast, a za to je nužna dobra saradnja i uzajamno uvažavanje svih grana vlasti. To kod nas ne funkcioniše. Jedna od obaveza sudije je i zaštite nezavisnosti i ugleda suda i sudija.

  4. Verovatno je isto tako i sudijama u Makedoniji, recimo? Ne zalimo se na institucije, u koje spadaju i sudovi u sitnim, svakodnevnim situacijama. Ako ti komsija ukrade podrum (a nije politicka licnost) , slucaj ti rese pravedno, pa i relativno brzo. Ali ako te slucaj nanese na Visi sud, pa predmet ima i neku politicku dimenziju, onda samouverenost studije opada eksponencijalno, pa se proces razvlaci u nedogled, imas horizontalnu asimptotu u beskonacnosti, nema sanse da dozivis presudu.

Ostavite komentar

Lični stavovi

Podrška dogovoru Kurti-Rašić-Trajković 10

Podrška dogovoru Kurti-Rašić-Trajković

Eto nam Vučićevog besa, rekao bih nekontrolisanog - Srbin i Srpkinja, ne iz njegovog opštemrzilačkog plemena, se drznuše da budu sa Albancima u Vladi Kosova, Nenad Rašić i Rada Trajković.

Naslovna strana

3. decembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.