Izrugivanje žrtvama 1Foto: Freepik

Uprkos protivljenjima i protestima građana, gradske vlasti ne odustaju od „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45“ na uglu ulica Iva Andrića i 1.300 kaplara na Limanu 4. Čini se da će inicijativa zaista i proći, budući da je ovaj put Uprava za urbanizam i građevinske poslove odobrila radove koji podrazumevaju parterno uređenje, izgradnju postamenta i postavljanje rasvete.

Spomenik je sporan iz više razloga, pre svega, jer nema odgovarajuću spomeničku građu, odnosno prateću dokumentaciju koja potvrđuje autentičnost navoda. Zbog toga se na obeležju nevinih nalazi ime ubice Janoša Tota, ali i niza osvedočenih zločinaca koji su slali u smrt svoje sugrađane kao egzekutori ili potkazivači.

Gradski odbor SSP Novog Sada ukazivao je više puta na ovaj podmukli istorijski revizionizam i podlu zamenu teza s ciljem izjednačavanja žrtava i dželata.

Podizanje ovakvog spomenika gradonačelnik Miloš Vučević smatra činom patriotizma. Novosađani, kao svedoci dugogodišnjeg pustošenja budžeta, znaju da je u pitanju drama iz tri čina: osmisli nakaradan projekat, angažuj „podobne“ neimare i za sve to ispostavi „papren“ račun građanima.

Oprobani recept ovaj put je posebno problematičan, jer predstavlja izrugivanje žrtvama, njihovim porodicama, kao i antifašističkoj baštini Grada heroja.

Autorka je predsednica GrO SSP Novi Sad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.