Jedinstven mentorski program za usavršavanje u kulturi proslavio prvih 10 godina postojanja 1Foto: Marija Đoković

 

Kreativno mentorstvo, program namenjen osobama koje pomeraju granice u kulturi, umetnosti, kreativnim industrijama i medijima u Srbiji i regionu, proslavio je svoj prvi veliki jubilej – prvih deset godina rada.

 

Od kako je osnovan 2012. godine, Kreativno mentorstvo je izraslo u unikatan regionalni program sa sedištem u Beogradu koji je do sada okupio više od 300 učesnika koji danas čine kulturnu, kreativnu i umetničku mrežu naše zemlje i regiona.

Jedinstven mentorski program za usavršavanje u kulturi proslavio prvih 10 godina postojanja 2
Foto: Marija Đoković

– Centralna proslava održana je prošle nedelje u Muzeju nauke i tehnike, gde je sve i počelo, a na proslavi su se okupili dosadašnji učesnici, članice i članovi Savetodavnog i Počasnog odbora, sponzori i prijatelji programa, kao i kolege iz medija – kazali su povodom proslave.

Tim Kreativnog mentorstva se zahvalio svim dugogodišnjim partnerima i sponzorima.

Prisutni su aplauzom pozdravili i glavne edukativne partnere programa GI Grupu i ostale edukativne partnere – Relju Deretu, Stelu Karl Ćosić, Pamelu von Sabljar i Predraga Cvetičanina.

Jedinstven mentorski program za usavršavanje u kulturi proslavio prvih 10 godina postojanja 3
Foto: Marija Đoković

– Dugi niz godina pojam mentorstva u Srbiji se vezivao za akademske studije i za formalno obrazovanje, dok je u kontekstu savremenog profesionalnog usavrsavanja mentorstvo postalo pristupačno svakome u zavisnosti od profesionalnih ciljeva. Učesnici Kreativnog mentorstva su prepoznali potrebu da im je na svom razvojnom putu umetnika, kulturnog radnika, novinara ili kreativca potrebno da steknu određena saznanja koja ne mogu da dobiju u zvaničnoj obrazovnoj sferi u Srbiji, već od nekoga ko je već prošao tim karijernim putem. Kroz učešće u programu svi mentiji i mentijke dobijaju priliku da godinu dana kontinuirano rade sa mentorima, ekspertima i profesionalcima iz oblasti u kojoj žele da se usavršvaju i to je razlog zašto je ovaj program tako poseban -istakla je direktorka programa Dragana Jevtić.

Misija ovog programa, koji je za sve učesnike potpuno besplatan, jeste da širi ideju mentorstva, da osnaži pojedince da kroz mentorske razgovore usvoje nova znanja i da podrži i doprinese razvoju sektora kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija u zemlji i regionu.

Aktuelni VI ciklus se realizuje i u regionalnim okvirima, te su pored Srbije, tu i učesnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Veliki broj učesnica i učesnika predstavlja velika imena domaće, ali i regionalne kulturne, naučne, biznis, umetničke i medijske scene. Pored toga, rad tima Kreativnog mentorstva prepoznat je i u širem kontekstu što se prepoznaje po brojnim pozivima da pruži podršku za pokretanje i implementaciju drugih mentorskih programa u regionu i Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.