Kad Vulin optuži Danas da je tabloid 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je list Danas nazvao tabloidom zbog pisanja o slučaju kako zapaljive izjave Aleksandra Vučića utiču na to da našim državljanima u Hrvatskoj tamošnji nacionalnosti prave štetu na automobilima (kao u slučaju Ane B. o kojem smo pisali).

Pre nego što objasnimo kontekst dramatičnog Vulinovog saopštenja, hajde da vidimo šta su tabloidi, takozvana žuta štampa, u svetu a šta kod nas. Tabloidi su mediji koji se bave poznatim ličnostima, prilično tiražni jer svako voli da zaviri u svet poznatih, da vidi šta oni jedu, piju, gde žive, pa i sa kim spavaju. Posebno ako su u braku…

Ti tabloidi žive od prodatog tiraža i podilaženja širokim narodnim masama. U Srbiji tabloidi podilaze samo jednom čoveku i jednoj stranci. Novac dobijaju na konkursima za budžetsko sufinansiranje za, tipa, popularizaciju „Šefove bare“ u Malom Požarevcu koja je presušila pre 30 godina, ali koga to briga. V

last ih finansira, a zauzvrat, oni su njeni glasnogovornici. Ako Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na primer, kaže kako su mu hrvatske vlasti zabranile privatnu posetu Jasenovcu (nebitno što predsednici država ne mogu da idu u privatne posete mimo diplomatskih protokola) – tu su tabloidi koji će da kažu kako su Hrvati zli, jednom rečju ustaše, pa još i hoće i da ubiju predsednika Srbije.

Ali, malo je i to. Da biste osigurali svoju ničim zasluženu funkciju u Vladi Srbije, trebalo bi da se ugledate na ministra Vulina. Čoveka bez ikakvog formalnog obrazovanja za bilo koju funkciju koju je obavljao deceniju i više unazad – od šefa kancelarije za Kosovo preko ministra odbrane do ministra policije.

Jedina kvalifikacija mu je dodvoravanje velikom vođi. Ako Vučić kaže da su mu Hrvati zabranili ulazak, on će da kaže da su to učinile ustaše. Ako mediji kritički izveštavaju o njegovim izjavama, nedostojnim predstavnika vlasti, on je tu da kaže da su ti mediji „tabloidi“, po potrebi i „izdajnici“.

Nama, gospodine Vuline, niko nije nudio ni novac ni poziciju stranog obaveštajca. Verovatno znaju da nismo podobni za tako nešto kao recimo vi. Mi pišemo o problemima naših građana koje ste zapaljivom retorikom vi i vaš mentor izazvali. A šta vi radite? Pozivate na nacionalnu mržnju, a nas etiketirate kada pišemo o posledicama vaših izjava.

Verujem da se nadate da ćete ovakvim poltronstvom rezervisati mesto u Vladi Srbije. Međutim, možda je vreme da završite u političkoj istoriji kao vaši saborci iz JUL-a, stranke Mirjane Marković iz koje ste ponikli. Već ste ionako potrajali duže u politici nego što je bilo ko očekivao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.