Kako bi izgledala Srbija bez televizija N1 i Nova S? 1Foto: Pixabay/afra32

Današnji dan je počeo malo drugačije nego uobičajeno. Bila je tu jutarnja kafa i kutija cigareta, ali i ne i TV program koji volim i koji svakog dana gledam kako se ne bih osećala kao „ofarbana“.

Od ponoći televizije Nova S i N1 umesto redovnog programa emituju telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”. Ove dve televizije posluju u okviru United Media, isto kao i kuća u kojoj radim, tako da mi je poruka bila vrlo jasna.

Koliko god pričali o značaju slobodnih medija, o pritiscima sa kojima se suočavamo, što onih izgovorenih od predstavnika vrha vlasti, do pretnji botova i korisnika društvenih mreža zavedenih propagandom prorežimskog narativa, pa do terorističkih pretnji da će nam po redakciji leteti “salve metaka”. Svi naši apeli, ukazivanja na to sa čim se suočavamo, nažalost, ostaju mrtva slova na papiru ili u etru izgovorene reči koje će “prohujati sa vihorom” jer neće imati efekta.

A kako bi ih i bilo, s obzirom na sumanutost uređivačkih politika većine javnih glasila? Kada vam svaka informativna emisija počinje sa “predsednik Srbije Aleksandar Vučić…”, pa onda sledi traktat i svim njegovim aktivnostima, bitnim i nebitnim, bez ikakve selekcije. Takvi prilozi traju i po dvadesetak minuta, često bez povoda, ali obavezno uz hvalospeve predsedniku (upitno čega – države ili stranke), njegovim uspesima na međunarodnom planu, sprečavanju gotovo izvesnog rata na Kosovu, a da ne pominjemo ekonomskog tigra na kojem bi nam pozavidele i najrazvijenije zemlje u Evropi. Posebno Nemačka, koja je prorežimskim televizijama trenutno reper kako se teško živi i kolika je inflacija, dok kod nas teče med i mleko.

E, posle hvalospeva velikom Vučiću, eventualno ide izveštaj iz skupštine o tome kako su predstavnici vladajuće partije “odbrusili” onim “stranim plaćenicima” iz opozicije, koji bi samo da sruše Vučića i da destibilizuju državu. Za kraj informative, pogledaćete vesti iz crne hronike, sporta i vremensku prognozu.

Kako bi izgledala Srbija bez televizija N1 i Nova S? 2
Foto: Luca Marziale / Danas

I to vam je to, ako ste konzumenti Pinka, Hepija, Prve i B92. Nećete čuti drugu stranu, nećeti biti istinito i objektivno informisani, gledaćete bele magove kod Jovane Jeremić, Parove i Zadruge, slušaćete nazadne i opasne ideje Vojislava Šešelja i ostalih ultradesničara. Nećete samo biti neinformisani, već i zadojeni mržnjom prema svim izdajnicima Srbije, uključujući i nas novinare.

A to je slika koju većina u Srbiji svakodnevno gleda. Uprkos ispunjenju svih kriterijuma i poštovanju profesionalnih standarda, ni N1 niti Nova S nisu dobile nacionalnu frekvenciju. Dobile su je gore navedene televizije po političkom ključu. A kako izgleda informisanje u Srbiji bez N1 i Nove S, upravo smo u prilici da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.