Kako ja ovo detetu da objasnim 1

Ako ste ovih dana gledali u televizijski ekran, mogli ste da uvidite kako su pripadnici našeg vrhovnog establišmenta, zapravo, nesvesni, ali, bogami, hardkor fanovi „Teksaškog masakra motornom testerom“.

Iako verovatno za to filmsko remek-delo nikada nisu ni čuli, međutim, strast predsednika Aleksandra Vučića u pokazivanju vangle pune tobože ljudskog mesa i odrubljenu glavu, ili pak zapenjenost ministra Aleksandra Vulina, da nam turi pod nos zaklane leševe u celofanu, u potunosti prevazilazi dramsku noćnu moru koja se zbila u dalekom Teksasu tokom onih bezbrižnih hippie godina.

Ne znam kuda su se denuli oni ćoškarski desničari i srbijanski domaćini koji ne znaju kako deci da objasne zašto se dvoje muškaraca drže za ruku? Kuda su nestali ti grozničavi arlauci koji godinama ne daju ljudima mira da se vole, da sada pokažu zube kada im predstavnici njihove ponosne i ljubljene Srbije prikazuju zaklane ljude u prajm tajmu, jer je to, bože moj, u interesu javnosti?

Ne moramo da dobijemo odgovor gde su nestali. Jer, zabili su se u iste one rupe iz kojih su pomno gledali brojanje leševa tokom Miloševićevih dnevnika. U kojima su pomno i veoma mazohistički upijali rečenice o bačenoj deci izgladnelim lavovima u Sarajevu. U istim tim rupčagama su upijali laži o 41 zaklanoj bebi. Niko reč ni tada da pisne, nego – ćut, more, vidiš, šta nam rade.

Ali, kako sve ovo u čemu živimo sutra detetu da objasnim? Zaista.

Kako da mu objasnim zašto ga niko na časovima istorije nije učio da je ova savremena Srbija – da, upravo ova u kojoj živimo – raznosila leševe Albanaca, među kojima je bilo i dece, i zakopavala po jamama? Kako da mu objasnim četvorogodišnju opsadu Sarajeva? Ili Srebrenicu? I onaj snimak na kojem Škorpioni ubijaju mladiće? Ili uopšte bombradovanje Srbije? Kako? Na koji način?

Kako da mu objasnim šta je u stvari to Kosovo, koje nam u medijima stalno pominju? Šta ono nama, zapravo, znači?

Kako da mu objasnim zašto smo sa svim okolnim zemljama u polu-ratnom stanju, jer sve vesti o tome non-stop bruje? Kako da mu objasnim zašto javnost, zapravo, interesuje, da čita u feljtonima i gleda u serijalima, kako su kojekakve ljudske nakaze i pedofili silovali i ubijali decu?

Kako da mu objasnim da kada devojka smogne snage da izađe u javnost da kaže da je silovana, svi je pitaju „zbog čega je do sada čekala“? Kako da mu objasnim zašto joj ne veruju? Kako?

Kako da mu objasnim da je sada sve ovo samo zločinačko nasleđe navikavanja auditorijuma na krv, patnju, bol i smrt? Kako da mu objasnim celu ovu sumornost naše stvarnosti? Ovo naše civilizacijsko urušavanje? Ovaj naš tamni vilajet koji nas proždire?

Kada se budu znali odgovori na ova pitanja, možda ćemo i doći do saznanja zašto nam Vučić prikazuje tranžirano ljudsko meso. I zašto je to, zapravo, u ovom trenutku sasvim normalna stvar, poput Slagalice ili Porodičnog blaga.

Autor je novinar

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Kako ja ovo detetu da objasnim”

  1. Kazi mu: vidi sine, mi zivimo u filmu, cesto je horor, vecno tirller a retko komedija, u svakom slucaju je stalno akcija.

  2. Nikola, pametan ste i mlad čovek, dajte sinu pasoš, odvedite ha do granice i recite mu: beži!
    Ovde za decu i normalan svet nema života. Nažalost. Bojim se da ovo karcinogeno podneblje neće biti izlečeno za 50 godina.

  3. Kako američki ili hrvatski ili albanski roditelji objašnjavaju svojoj deci iste stvari. Ispade da su samo Srbi zločinci a svi ostali su naše žrtve.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.