Kako je korona inficirala srpski jezik

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. 1) autor je u pravu za apsolutno neprihvatljivu odrednicu ‘socijalna’ distanca. Ali je ona pogresna i glupava u svim jezicima. Na srpskom je dovoljno i jasno – razmak, rastojanje ili odstojanje
  2) neologizam u engleskom „lockdown“ je zaista odvratan. Uzgred, ta rec ni kod njih gotovo da i nije postojala, osim za neke vrste zatvorskih sankcija. Nemci se i dodatno brukaju jer koriste bas tu rec, a Francuzi makar imaju svoju, primereniju i elegantniju varijantu – confinement
  3) peak moze biti vrhunac ili vrh
  4) iako se kod nas stalno preuzimaju tudjice, ponekad se neocekivano koriste domace reci, a neprimereno. Tako se za mutaciju virusa koristi ‘soj’, koja nije adekvatna. Soj je vrsta, a ovde je bas rec o mutaciji osnovnog virusa. To nije isto

 2. Ocigledno je broj pokondirenih tikvi porastao u Srbiji tokom poslednjih godina i tako dostigao svoj „pik“ sa koronom.

 3. Svaka čast autoru. A navedene „reči“ su ušle u upotrebu upravo preko nepismenjakovića koji su tu da sprovode spolja nametnutu agendu (i ova reč se neprimetno uvukla, umesto plan, namera)

 4. Jezik je (figurativno) organizam (da li je i virus, ili samo poluorganizam, neka kaže neki stručnjak). Jezik nastaje, razvija se i raste, a neki može i nestati ako više nema govornika tog jezika. Jezik se obogaćuje i u kontaktu sa drugim jezicima. Njegovu suštinu čini njegova struktura. To je ono što se naziva duh jezika. Zato sigurno nije u duhu srpskog jezika (i drugih slovenskih na srednjobalkanskom prostoru) kad se kaže ili napiše: korona virus (npr. da je nešto posledica korona virusa). Pravilno bi bilo: virus korona (npr. da je nešto posledica virusa korona). U jednom našem gradu postoji kafana zvana Proleće. Ne mali broj meštana kaže: To je kod Proleća kafane, umesto da je to kod kafane Proleće. Tamo kuda krene ovan predvodnik idu i ostale ovce. Isto se desilo sa virusom korona (da ne kažem: korona virusom).

 5. O ovome vec neko vreme govori profesor Miodrag Zec – na Youtube-u…

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Lični stavovi

Smejte se 7

Smejte se

Dobro veče. Narod voli smešno zato evo groteska. Glavna rola mali glumac, isti takav diplomata. Tema: šta se desilo na Kosovu?

Naslovna strana

22. septembar 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.