Kako su đaci još jednom pobedili „sistem“?

Ostavite komentar


 1. Da se razume, 98% učenog se zaboravi do fakulteta. Dve nedelje nisu ništa. Ali jednostrane odluke ministarstva ne podržavam.

 2. Vladavina losih djaka, neukost, improvizacija, ukidanja skole, i sve cemu svedocimo samo su logican rasplet… Ne zelim da moje dete bude uskraceno za civilizacijska prava. Dosta mi je. Vidimo se danas u setnji.

 3. Nisu kriva deca. I mi smo bili i zjakavi, i bez fokusa, pa opet sazreli smo uz prave autoritete. Sada smo mi ti autoriteti i nemamo prava da se povlacimo u svoje svetove jer smo se razocarali. Nasa deca to nisu zasluzila i toga sam sada svesnija nego ikad pre. Odgovaracemo nasoj deci ako nastavimo da cutimo na sav cirkus koji nas okruzuje.

 4. Poštovani kolega, ispisali ste misli i moje i kolega kojima sam okružena. Ponovo poništen naš rad i trud. Po koji put.

 5. Ako ih nisu ništa naučili za deset meseci,neće ni za deset dana.
  Molim vas,ne patetišite

 6. Sve ste u pravu kolega, svaka čast! Sve je gore i gore! Trideset i jednu godinu radim u prosveti i ovo je odavno izgubilo svaki smisao. Još da ima ko od nadležnih da razume Vaše reči… Možda i ima, ali mi nismo jedinstveni! Svaka čast glumcima! A nas neka gaze i dalje …

 7. Dosta price, organizujte se, imate sindikat, pokazite hrabrost i stav.
  U suprotnom, gazice vas jos vise.

 8. O čemu ovaj čovek priča?! U situaciji u kojoj se deca izgubila život baš u školi, on kaže da su „đaci pobedili sistem“?! Bolje bi bilo da su se on i njegove kolege borile protiv tog sistema, nego što su bez pogovora izvršavali svako naređenje od strane nestručnih ljudi iz vlasti i tako najviše doprineli urušavanju obrazovanja. Neka sad bez pogovora izvrše i ovu odluku, imali su boljih prilika da se „ljute“ jer ih niko ništa ne pita. Deca su prevelikom cenom platila tu „pobedu“. Sramota!

 9. Neko pomenu nešto što se zove sindikat. I tom nečemu juče napisah ove redove:

  „Zašto ćutite? Zbog čega se prećutno nastavlja urušavanje ugleda nastavnika? Zašto ne pozovete ljude da izađu, iskažu protest na ulici? Čemu anketni listići gde će se roditelj izjašnjavati da li želi da mu čuvam i animiram dete u preostale dve nedelje? Da, upravo tako. Država je jednim filigranskim potezom rešila problem manjka policajaca po školama, anonimnih dojava o bombama, nezapamćenog broja prijava o nasilničkom ponašanju učenika, ali i dala mogućnost roditelju da ima gde da ostavi dete na čuvanje. Kako? Lako. Ukinula je školu. Ali i ostavila ropstvu da i dalje slepo izvršava nametnute zadatke. Zašto se u dopisu iz Ministarstva najviše govori o zaključivanju ocena i „interesu učenika“? Da li ćemo se već jednom zapitati gde nas je taj lažni interes doveo, da se zapitamo ima li u tom „interesu“ nešto krivice i za ovo što nam se dešàva? Šta je sa interesom nastavnika, sa našim poslom, planom i programom, koji je i bez ovakvih doskočica sulud i nedostižan? Jasno da to neće zanimati one koji su do diploma, doktorata i fotelja došli koristeći osobine jedne retrogradno-evolutivne vrste, u narodu znane kao „podguzna muva“. Ali, zašto ne zanima Vas? Gde nestade, gospođo Janković, onaj prkos i borba, čiji sam svedok bio prilikom zalivanja Verbića? Da li je sve to bila samo vrhunska gluma? Priznajem, ja sam naseo.“

  Niti dobih odgovor, niti verujem da će ga biti. Likovanje zbog prskanja Verbića iz mase je očito bila i jedina snaga sadašnjih vođa Unije.

 10. Hajde da se ne lažemo više: sindikalna rukovodstva su u službi vlasti a ne prosvetara, koji su, sad je već to jasna i ogoljena istina, sivi i jadni miševi što kukajuci ipak izvršavaju svaku nebuloznu zamisao u vidu uputstva Ministarstva prosvete. Ceo sindikalni bunt se svodi na jednodnevne performanse 2 puta godišnje, a prosvetari, umesto da stave ključ u bravu i ugase svetla po školama do daljeg, kukaju o oduzetom im dostojanstvu itd. Izuzetaka ima ali su sporadicni i sami i najčešće ćuteci odlaze iz prosvete (ako im se posreći ).

 11. Postoji li dijalog nastavnik roditelj,ili se roditelji sete toga ,kad nisu zadovoljni uspehom deteta.Kolega dragi,bilo je i ranije tako,ali nije bilo novca i prodanih duša.

 12. Sta fali deci velika misija je raditi sa decom i uspeh je kada vidite srecno i nasmejano dete preiptereceni su u skolama pa plus casovi privatni to svaki nastavnik drzi casove a sad su nastavnici ko nesto uvredjeni u normalnim zemljama nema ocena domacih zadataka privatnih casova nastavnici sve nauce decu u skoli tako da kakvi nastavnici takva deca

 13. JOLE – Odakle 98 % ? Pa ja sam samo na osnovu skole „uzeo“ polovinu bodova u Slagalici. MAMA – Ako gledamo samo znanje, delom ste u pravu. Ali ! Valjda bi trebalo i nesto drugo da posedujemo – recimo: organizovanist, odgovornist, planiranje itd. Po Vasoj logici dolaskom hiljada (punih) autobusa na miting u Beogradu, nista nije izgubljeno. Jer sta je jedan dan odsustva sa posla. I to : 1×50.000 nije nista. Bravo !

 14. Čitam komentare prosvetara koji frustrirani situacijom okreću paljbu na sindikate… Možda su kolege u pravu, možda i treba raspustiti sve ove nesposobne sindikate, pa osnovati jedan novi, jedinstven recimo Srpski radikalni sindikat (SRS) i sve probleme rešiti radikalno na ulici. A kad se problemi reše, osnovati novi, jači i još bolji recimo Srpski napredni sindikat (SNS) koji će probleme rešavati u institucijama. Siguran sam da će se taj budući sindikat izboriti da se u školama zapošljavaju najkvalitetniji a ne partijski podobni, da nastavnici imaju plate dostojne čoveka i omogućiti samostalnost u radu škola i prosvetnih ustanova jer su za sve ovo sada isključivo krivi postojeći sindikati i njihovi rukovodioci! Dobro, da ne budem baš preoštar, možda je i država malo kriva za po nešto…

 15. Jedan roditelj lakonski reče to je samo osnovna skola sve će se ispraviti na fakultetu tamo se stiče znanje. Gospodo osnovna škola je temelj društva. Kad je temelj truo znamo kakva je građevina.Kakve ćemo mi sa ovakvim lakoćemo sistemom obrazovanja dobiti lekare , inženjere,profesore i ostale stručnjake nije teško zaključiti.

 16. @Srdan
  Pa uvređeni su jer ih sistem tera da planiraju nastavu mesecima unapred i stalno prete kaznama ako ne obave i taj administrativni deo, koji je uzeo primat nad nastavom. I šta sad? To što ste planirali i što smo tražili od vas, pod pretnjom kazne, ne važi. Ovo je samo jedna stvar koja izaziva revolt.

 17. Razmislite da se uvede sistem gde nema ocenjivanja već samo provera znanja, jer time se ceo fokus obrazovanja vraća na ono što i jeste cilj, sticanje znanja. Ništa inovativno, mnoge druge države nemaju ocenjivanje ni u osnovnom ni u srednjem stepenu obrazovanja, a deca uče i trude se

 18. Vrsen je pritisak pojedinih da se skolska godina odmah prekine zbog tragedije, sto jebilo lose. Onda ova odluka posle mesec dana od tragedije a 15 dana pre roka da se zavrsi, jos losija.
  Znaci mi moramo dovesti potpuno nove vanpoliticke mlade ljude da vode ovu zemlju.

 19. Kako ono beše: „Na mladima svet ostaje.“
  A kakav im to svet ostavljamo?

 20. Sve tačno! Jadna naša deca, škola bi ih trebala pripremiti za kasnije životne nedaće i probleme, posle se pitamo zašto veliki broj mladih diže ruku na sebe, haos i anarhija…

 21. Udjete u e dnevnik i deci poupisivase jedinice a da ih nisu informisali o istim samo da im uniste prosek. Cemu panika i onako sve sto deca nauce nauce na privatnim casovima pa ce i ovo sto sto sto su trebali u ovih deset dana. Nema tog gimnazijalca a da nije isao na privatne casove.

 22. Браво колега Јевтићу!!
  Сваки коментар је сувишан.

 23. Pola školovanja moje generacije je prošlo u vašim štrajkovima. Uz to, 30% vas ni u normalnim uslovima ne posvećuje deci pažnju, niti znate deci da prenesete znanje. I sad su najproblematičnije 2 nedelje. Ne shvatate da i među vama ima 100 različitih mišljenja kako bi trebalo da se postupi u ovoj situaciji.

 24. Aman prekinuse skolu u martu pa zavrsismo sve sto treba redom. Ostalo dve nedelje do kraja dizete dramu! Da redovno radite po planu i programu umesto po principu DANAS NEMAMO PRIRODU I DRUSTVO IDEMO NAPOLJE LEPO JE VREME,sad ne biste kukali! A onda nabijete u tri casa tri nove lekcije malisanima i 4og dana kontrolni. Jer vazne su OCENE! VAZNO JE PRECI GRADIVO PA MAKAR NASILNO! Deca jos ne razviju sistem ucenja i organizacione sposobnosti,a vi ih sibate teorijom. U praksi su nula. O tome niko ne govori. A sad mi tu zalite za 2 nedelje manje skole! Sram vas bilo empate. Umesto da kazemo deci zasto je sad ovako! Malisani su sahranjeni. Hocete emoatiju?Hajde da se pravimo da nista nije bilo deco draga JER VAZNE SU OCENE! MA MUKA MI JE OD VAS VISE.

 25. (moj unuk je IV razred- još nije naučio tablicu množenja do 100!!?!)

 26. Nazalost, tako je. Surova stvarnost. Zato sada hodamo. Za bolje te nase dece!

 27. NE ZNAMO KO JE ,IMENOM I PREZIMENOM DONEO TU ODLUKU A NEMAMO NI OBRAZLOŽENJE. ZBOG ČEGA .NISU DECA IZ ŠKOLE GDE SU SE DESILA UBISTVA U ISTOJ SITUACIJI KAO U OSTATKU SRBIJE. I SADA SE BEZ POTREBE DONOSI ISTA ODLUKA ZA SVE. PO MENI ,VAN SVAKE PAMETI I LOGIKE.

 28. Svašta. Pa nisu đaci sebi skratili školsku godinu. Naslov je potpuno promašen. Zna se ko je taj „neko“ na koga hukću kolege, pa ili artikulišite svoje nezadovoljstvo na pravu adresu ili ćutite kao i do sada. Zaista je neukusno svaliti sav bes na đake, koji su samo ogledalo svojih odraslih uzora. Tim pre što je đačka „pobeda“ plaćena životima istih. A ako deca sve to i ne razumeju, može im se i oprostiti – kakvi su im odrasli oni su još i dobri.

 29. Mnogo dramatično kolega, a nema potrebe. Zamislite se dobro zašto se osećate lično pogođenim ovime. Deca nisu zaslužila da se odrasli rezignirano povlače i dure (to je dečja uloga). Nešto ste tu pobrkali i imate još puno posla sa sređivanjem sopstvenih unutrašnjih stanja.

 30. Ko moze, treba da bezi odavde. Nigde ne cvetaju ruze ali ovde nema zivota za kulturne ljude

 31. Sistem kazete?O kom sistemu vi pricate?Jedini sistem koji zele deca i roditelji je da pobegnu odavde,iz dezave bez sistema.Iz drzave koja je krenula da puca sad vec i na nasu decu.Iz drzave koja skolstvo nema odavno,od vas poslusnika bezkicmenjaka,navodnih prosverara.Ma sram vas bilo sve….

Ostavite komentar


Lični stavovi

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. novembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.