MMA borci i kletve na Skupštini Zaječara: O kamenolomu u selu Mali Izvor 1Foto: Miljko Stojanović

Transparenti, trube, pištaljke, obezbeđenje, mladići u crnim majicama, guranje, udaranje, preskakanje, sveće, skandiranje, dim, kletve. Ne. Ovo nije početak neke utakmice. Ovako je izgledala sednica Skupštine Zaječara održana u sredu 15. maja gde se odlučivalo o kamenolomu u selu Mali Izvor, pored Zaječara. Dok vlast izglasava odluku, meštani kamenolom ne žele.

Vlast u Zaječaru osetila je 20. septembra prošle godine šta znači moć naroda. Snagu su tada pokazali meštani Malog Izvora, koji više nisu hteli da ćute, i došli su do Skupštine. Prekinuli su sednicu, a zatim “naterali” vlast da se izgradnja kamenoloma (ne)izglasa, pošto kamenolom ne žele.

To je tada bila mala pobeda meštana Malog Izvora pošto tačka o kamenolomu nije izglasana, ali još tada smo ukazivali je potrebno da se sačeka reakcija SNS-a iz Beograda, pošto će sigurno neko na “ribanje”. Ostalo je samo pitanje ko će biti na udaru – Boško Ničić ili Stefan Zankov.

Rekli smo tada, da sigurno kamenolom nije želja naprednjaka iz Zaječara. Ko zna čije je to interes, Nemojmo zaboraviti da jedna firma nedaleko od Malog Izvora ima svoju asfaltnu bazu.

I baš tako je bilo. Odbornici vlasti, kao i gradonačelnik Ničić, ali i predsednik Skupštine, Stefan Zankov, izgledali su kao da ih ništa ne zanima, osim da se tačka o kamenolomu izglasa. Za njih je, bar je tako izgledalo, sve ostalo je prolazno, samo je kamenolom večan.

Možda je baš to “mora da se usvoji”, bio razlog dovođenja “ekipe” za specijalne operacije iz Leskovca, i MMA borca iz tog grada. A da se ne zna o kome je reč, “ekipa” je bila dobro kamuflirana, bez jasno istaknutih obeležja da su obezbeđenje.

Zbog toga je i predsednik Skupštine stavio na glasanje 28 tačaka spojenih u jednu, bez diskusije, samo da se što pre završi “sramna” sednica na kojoj je jedna tačka o kamenolomu, koju je neko “naručio”.

MMA borci i kletve na Skupštini Zaječara: O kamenolomu u selu Mali Izvor 2
Foto: Miljko Stojanović

Ali i meštani su imali odgovor. Pale su i kletve i upaljena je sveća pored ikone. Odbornici vlasti su bili u novom šoku, posle šoka od ulaska meštana preko balkona uz pomoć merdevina.

Vlast verovatno u strahu, da se “tanka” većina još više ne smanji, brzo izglasava sve odluke, među kojima i onu o kamenolomu.

MMA borci i kletve na Skupštini Zaječara: O kamenolomu u selu Mali Izvor 3
Miljko Stojanović, Foto: Danas

Kamenolom tema i nakon Skupštine Zaječara

Par dana kasnije oglašava se Srpska napredna stranka, i traži reakciju Srpske pravoslavne crkve zbog, kako oni kažu, “pošto su se neki služili paljenjem sveća i kletvama, što su paganske, nehrišćanske metode”. Slično zahteva i gradonačelnik Ničić, koji pored crkve, traži reakciju tužilaštva i policije.

MMA borci i kletve na Skupštini Zaječara: O kamenolomu u selu Mali Izvor 4
Foto: Miljko Stojanović

Dok čekamo reakcije, situacija u Zaječaru se ne smiruje, a meštani Malog Izvora najavljuju da će telima braniti svoje selo, pošto kamenolom ne žele.

Možda izgleda da je kamenolom gotova stvar. Vlast tako misli. Ali se malo pitaju i meštani Malog Izvora. Ipak je to malo i njihovo selo, a borba traje skoro tri godine.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari