Kliničko pravosuđe: Lični stav Gorana Zečevića 1Foto: FoNet Marko Dragoslavic

Kao stalnom učesniku u procesima kod sudova nemam dilemu da iskažem ogromno nezadovoljstvo ukupnim stanjem u pravosuđu Republike Srbije posebno u oblasti građanskog prava.

Državni aparat je prepun “funkcionalnih analiza pravosuđa u Republici Srbiji” unazad 10 godina za koje analize značajnu pomoć (i novčanu) daju strani stručnjaci i strana udruženja.

Na više stotina stranica ispisane su ove “funkcionalne analize pravosuđa u Republici Srbiji” koje se iz godine u godinu samo prepisuju zarad državnog aparata i državnog interesa.

Pa kada Evropska komisija iščita ove “funkcionalne analize pravosuđa u Republici Srbiji” ne može a da ne bude zadovoljna jer u ovim analizama značajnu pomoć pruža upravo EU.

Izuzetno precizno se navode svi problemi u pravosuđu Republike Srbije na naučnoj osnovi i daju se preporuke šta treba uraditi na efikasnosti i kvalitetu u pravosuđu. Još 2014. godine dato je čak 54 preporuka.

Međutim, preporuke iz ovih analiza se ne poštuju.

Pošto imamo predmet “pravna klinika” koji se izučava na Univerzitetu u Novom Sadu a klinika asocira na zdravstvo, zbog stanja u pravosuđu Republike Srbije koje je bolesno i u stanju kolapsa naše pravosuđe treba da se zove “kliničko pravosuđe”.

Problem je što se donose svakodnevno nezakonite sudske odluke i to u neefikasnom postupku. Pored tolikog obučavanja sudija (Pravosudna akademija) neverovatno je da se donose iracionalne sudske odluke.

Sada osnovni sud po žalbi na rešenje za sudske troškove predmet upućuje Apelacionom sudu… pa Apelacioni sud kao nenadležan dostavljam predmet Višem sudu itd.

Jedan osnovni sud postupajući u ostavinskom predmetu donosi rešenje da se odbija predlog za postavljanje privremenog staraoca zaostavštine ne dajući uopšte obrazloženje za isto.

Jedan viši sud donosi rešenje o odbačaju tužbe a da nije zakazao raspravu po ovom pitanju (čl. 294.st.2.ZPP).

Ovoga ima na pretek. Pozivam sve reformatore pravosuđa u Republici Srbiji da sa mnom krenu po sudovima i da se upoznaju sa predmetima, tada će im biti sve jasno.

Autor je advokat iz Zemuna

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari