Ko se seća Miroslava Filipovića 1Foto: Medija centar

Pisao je i o poduhvatu kojom je bilo planirano da se tokom NATO agresije 1999. godine deportuju Albanci sa Kosova u Albaniju i Makedoniju, što se i dešavalo. Zbog takvih članaka u inostranim medijima vojni sud SRJ ga je osudio na sedam godina zatvora zbog „odavanje tajne“ i „špijunaže“. Osudio ga je vojni sud iako je on bio civilno lice i nije bio na službi u vojsci. Eventualno je za takvu optužbu mogao da mu sudi redovni sud. Suđenje je bilo po prekom postupku i trajalo je pola sata. Filipović je dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost lista Danas i drugih nagrada. Danas, niko ne zna za ovog hrabrog i časnog čoveka koji je oslobođen oktobra 2000. godine aktom tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice, koji je doduše to učinio nevoljno i sa javno iskazanom rezervom da se ne slaže sa pisanjem Filipovića.

Emil Zola je osim svojih romana svetski poznat po javnom obraćanju francuskom predsedniku („Jžaccuse“) povodom pokušaja grupe generala da napakuju krivicu kapetanu Drajfusu zbog navodnog delikta špijunaže u korist Nemačke. Ovde se radilo o tome da je neko iz francuskog generalštaba davao vojna dokumenata nemačkom vojnom atašeu u Parizu. Kasnije, Drajfus je na obnovljenom procesu oslobođen. Ovaj slučaj ni do danas nije sasvim razjašnjen jer se ključni svedok pakovanja krivice vojni istražni sudija obesio u zatvoru noć uoči svog pojavljivanja pred sudom gde je trebalo da potvrdi ono što je priznao u istrazi. Ali je Zola u svakom slučaju imao čiste i časne namere. Da bi i on koju godinu kasnije umro usled trovanja dimom iz začepljenog odžaka svoje kuće.

Šta je sve to – sudbina jednog kapetana – u odnosu na ono što je učinio Filipović? To što je uradio ovaj naš novinar nemerljivo je značajnije i hrabrije pa danas niko ne zna i možda neće da zna za njega. Ne znamo ni gde je sada niti šta radi?

Šta je to u odnosu na Asanža? Ili na Snoudena? Oko kojih se uzburkao čitav svet. Gde su tada kada je osuđen Filipović bili naši novinari? Gde su bila novinarska udruženja? Da li ga je iko javno smeo braniti? Ko je tada priređivao demonstracije za njegovo oslobađanje?

Autor je književnik i istoričar