Kosovski božuri: Lični stav Hanibala Kovača 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sociološki i psihološki posmatrano vraćanje u vir uzroka i posledice, dobili smo ono što danas imamo na Kosovu i Metohiji.

Večito pitanje šta je starije “Kokoška ili jaje“, u prevodu ko je prvi počeo, čije je nekada bilo, ko danas ima pravo, to je srpska vekovna kolevka, to je albansko stečeno pošteno… I da ne nabrajam dalje do katastrofičnih posledica vođenja politike Krcuna, Milovana Đilasa, Leke Rankovića, Miloševića, OVK, raznih Mengelea u žutoj kući, dobili smo ono što danas imamo. Imamo sledbenike te i takve idiotarije, koje se mogu personifikovati u likove i dela Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija…

Hoću da kažem, citirajući Amina Malufa iz njegovih “Ubilačkih identiteta“, da je nedostatak tolerancije, razumevanja i suživota, odraz totalnog primitivizma i priklanjanje onom identitetu za koji lično smatraš da je samo tvoj, a ničiji više i da si ti kao takav jedino Bogom dan da pripadaš toj nekoj kao zajednici, koja se bori protiv nepravde.

U ovom slučaju je potpuno svejedno da li je u pitanju nepravda Albanaca prema Srbima, ili Srba prema Albancima, i potpuno je nebitno da li će neko shvatiti da se geostrateška i geopolitička istorija menja na svakih pedeset do sto godina. Postavljam suštinsko pitanje, a šta mi obični i mali imamo od toga? I Srbi i Albanci, koji jednostavno želimo da sačuvamo naše živote, I da živimo potpuno normalno i mirno, na nekoj teritoriji koja nužno zahteva, da upotrebim frazeologiju, „miroljubivu koegzistenciju“.

Kosovski božuri: Lični stav Hanibala Kovača 2
Hanibal Kovač

Poturanja Albanaca onomad i lažnih napada na njih, i poturanja kriminogenih srpskih političara, da Albanci žele da unište Srbe, su vrlo perfidna retorička i politička sredstva, da se na terenu što više, dozvolite mi da upotrebim izraz, „zagovna“.

I zagovnalo se odavno, doduše, ali ovih dana imamo eskalaciju, jer niko ne želi i nikome nije u interesu da Kosovo i Metohija budu jedna normalna geostrateška evropska pozicija, koja će biti u bukvalnom smislu tampon zona razuma i tolerancije. Ono što sada treba učiniti, ne namećem, nego preporučujem, pre svega Albancima i međunarodnoj zajednici, da se zbog najvrednije stvari, a to je život i kasnije ekonomske, kulturne i političke saradnje, sačuva srpski živalj koji je preostao na Kosovu po cenu koštanja neslaganja nekih idiotskih nerazumevanja od strane onih koji stalno forsiraju taj samoubilački identitet.

Kako do toga doći? Krenimo od prvog koraka, skloniti Vučića i njegove kriminogene zlotvore, ukloniti Vagnerovce koji se u to mešaju, urazumiti ludog Kurtija, tog beogradskog đaka, nekim političkim packama za koje znaju da su primenjive oni koji mnogo više znaju od nas. Hvala gospodo, velim, ne namećem, nego preporučujem.

Autor je novinar iz Šapca

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari