Na naslovnoj strani Danasa od 21./ 22. aprila 2012. objavljen je tekst pod naslovom „Dosta je nula za nule“, potpisan sa A. Ć., u kojoj se nalazi jedna veoma problematična rečenica. Ona glasi: „‘Dosta je nula za nule’ – a može i crtež preko imena predsedničkih kandidata – opcije su koju su u Centru za kulturnu dekontaminaciju mogli da praktikuju oni koji ne bi više da biraju između manjeg i većeg zla, već, konačno, prema čistoj savesti.“Da li ova uvredljiva rečenica znači da je nečista savest svim građanima Srbije koji će na ove izbore izaći i glasati za neku od ponuđenih opcija? I svima onima koji ne podržavaju tzv. bele listiće, zato što tu kampanju smatraju, recimo, dečjom igrom – neozbiljnom, neodgovornom i potpuno besmislenom – i to iz najmanje dva razloga?


Prvo, ta je kampanja besmislena najpre iz matematičkih razloga – nevažeći listići se takođe raspoređuju strankama, kao i važeći (neće 10 odsto stolica u parlamentu ostati prazno, ako bude 10 odsto nevažećih listića), tako da će svi koji izađu na izbore glasati, ovako ili onako. Stoga mi je nejasno kome oni koji precrtaju listić ili na njemu nešto nacrtaju u stvari upućuju nekakvu poruku, i koga time kažnjavaju. Besmislena je i iz pravnih razloga – zakonom nije propisana donja granica izlaznosti, to jest izbori mogu da budu proglašeni uspešnim koliko god glasača da izađe na birališta.

Drugo, oni koji najglasnije podržavaju „bele listiće“ uglavnom su materijalno prilično dobro zbrinuti, tako da u slučaju da u Srbiji zagusti, mogu da prodaju neke od svojih salonskih stanova u centru Beograda ili da se presele u Pariz, London, Njujork ili gde im već srce poželi, i da na taj način sačuvaju svoje visokomoralne principe i čistu savest. A to što će oni jadnici, čijim su opravdanim nezadovoljstvom manipulisali, morati da se snalaze kako znaju i umeju, e, to već nije njihova briga.

To, dragi moji, nije čista savest, to je najobičnije pranje ruku. I svi znamo kuda to vodi. A to što sada, verovatno i sami svesni jalovosti onoga što rade, pokušavaju da čitavu stvar prenesu na polje filozofije (pogledati polemiku koja se o tome već dugo vodi na sajtu Peščanika), još je neozbiljnije i neodgovornije, jer nema mesta filozofiji tamo gde je reč o golim životima konkretnih ljudi.

Zato bih zamolio uredništvo Danasa da ne dozvoli svojim novinarima da ličnim stavovima vređaju građane ove zemlje i da svoje „čiste savesti“ izlažu tamo gde im je mesto, a ne u novinama.

Ivan Stanković, Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.