Rođen je u Smederevu, gde je tokom devedesetih počeo da se bavi politikom kao opozicioni aktivista. Pre nego što je posle 5. oktobra postao narodni poslanik, bavio se ugostiteljstvom. Kako su pisali mediji, držao je u zakupu jedan smederevski kafić, u kome je često i sam služio goste, pa su ga kasnije politički protivnici često pogrdno nazivali konobarom. Oženjen je Slađanom, zaposlenom u SO Smederevo, i to mu je drugi brak. Jedna od Šormazovih pasija je i rokenrol. Urbana legenda kaže da je jedanput, iznerviran, kolegama poslanicama rekao: „Ja se ovde zamajavam sa vama dok Metalika i Def Lepard sviraju u Sofiji.“ Ove godine viđen je na koncertu američke metalske atrakcije iz osamdesetih, grupe W.A.S.P., u beogradskom SKC-u. Tada se u gomili metalaca pojavio sa majicom benda Kiss i cupkao uz oštre rifove.

Šormaz je bio jedan od najeksponiranijih članova DSS, poznat po oštrim izjavama i raspravama. Za njega se vezuju dva skandala – jedanput je nakon što je izazvao manji saobraćajni udes na putu Sokobanja – Aleksinac, napustio lice mesta ne sačekavši policiju (pravdao se da je sam otišao u prvu stanicu i prijavio se), drugi put ga je policija bezuspešno tražila po Smederevu jer je, iako poslanik, bio nedostupan sudskim organima po tužbi kolege Mileta Veljkovića za klevetu. Šormaz je kasnije porodici pokojnog Veljkovića ipak isplatio odštetu od oko 400.000 dinara, po sudskoj presudi.

Koštunicu je branio donedavno, kada nije reizabran za potpredsednika stranke, što je bila kap koja je prelila čašu. Iz stranke je isključen posle intervjua u medijima u kojima je tražio da se Koštunica povuče sa liderske pozicije. Na pitanje ko bi bolje vodio stranku od Voje, rekao je: Od njega bi DSS bolje vodio čak i ja.“