Da bi bio imenovan na tu funkciju Ponoš najpre mora biti penzionisan u Vojsci Srbije budući da se u sistematizaciji odbrambenih snaga nije pronašlo mesto za osobu njegovog čina, znanja i iskustva. S druge strane, ponovo se pokrenulo pitanje sukoba u Demokratskoj stranci na relaciji ministar vojske Dragan Šutanovac – Vuk Jeremić. Da izreka „Gde ima dima ima i vatre“ u ovom slučaju može imati osnova potvrđuju kontakti Jeremića i Ponoša koje su ostvarili dok su zajednički savetovali tadašnjeg ministra vojnog Borisa Tadića. Ova činjenica mogla bi da razreši i nepoznanicu ko je „stao“ iza Ponoša kada je uoči smene prošle godine izjavio da ne postoji politika odbrane zemlje. Ministarstvo odbrane tada ga je optužilo da ugrožava demokratski poredak u zemlji. U javnosti se spekulisalo da iza napada na Šutanovca stoji predsednik države, ali kada je Tadić smenio Ponoša ostala je nepoznanica šta je iza kulisa.

Zdravko Ponoš rođen je 3. novembra 1962. u Golubiću kod Knina. Zvanje diplomiranog inženjera elektronike stekao je na Vojnotehničkoj akademiji u Zagrebu 1986, da bi postdiplomske studije završio 1999. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Vojna znanja usavršio je na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu, na Kursu evropske bezbednosti u Ženevskom centru za bezbednosnu politiku u Švajcarskoj i Kursu za više izvršioce u Maršal centru u Nemačkoj. Zbog ovog obrazovanja zamerano mu je da je „zapadni čovek“.

Vojnu karijeru počeo je 1986. U jedinicama za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva dve godine je bio komandir, a od 1988. do 2002. bio je referent za razvoj i opremanje u Generalštabu. Pre nego što će 2004. biti imenovan za načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane SCG, radio je kao načelnik Odeljenja za integracije tadašnje države SCG u NATO. Bio je najmlađi načelnik Generalštaba u istoriji srpske vojske. Tečno govori engleski i ruski jezik, zanimaju ga film, muzika i istorija. Oženjen je Zdenkom.