Ljubav na seoski način 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Pre skoro pola veka u bivšoj SFRJ bila je popularna TV serija „LJubav na seoski način“, koja je pratila doživljaje mladića Milorada, kog su stric i deda – sva trojica potomci lokalnog hajduka Ludog Milojka, želeli na silu da ožene sa najbogatijom devojkom u selu.

TV Milorad, zaluđen za šivaće mašine, pružio je otpor „trgovini s živi ljudi“. Prošlog vikenda pojavio se jedan drugi, stvarni Milorad, predsedavajući Predsedništva BiH, koji u ovom telu verovatno nije iz ljubavi, ali mu „trgovina sa živim ljudima“ baš i nije strana.

Posle sastanka državnog vrha Srbije i RS Milorad Dodik je kao jednu od varijanti „dobre politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ naveo rešenje po kome bi u sastavu neke buduće (ne)moguće Srbije trebalo da se nađu četiri većinski srpske opštine na severu KiM, uža Srbija, Vojvodina i Republika Srpska.

Dodik je ubeđen da su „pitanja RS i KiM povezana“, što ga ne opravdava da kao zvaničnik jedne strane države usred Beograda prekraja ustavne granice Srbije, u kojima je ona međunarodno priznata, što je jedan od paradoksa kosovskog problema, koji AV i Dodik obično ne pominju.

Da li Dodik ovakvim izjavama samo plaši SDA, čija nedavna Deklaracija zagovara republiku BIH bez entiteta i kantona, da li govori ono što AV misli i šta se krije iza njihove političke ljubavi, ako se u zapadnim diplomatskim izvorima spekuliše da je Vučić taj od kog se očekuje da „otkači“ i KiM i RS? Da li je Dodikovo „jedno od rešenja koja se pominju“ zapravo željeni Vučićev kompromis dovoljan za njegovo priznavanje samoproglašene kosovske nezavisnost? Srbi u Srbiji o svemu tome za sada ćute, mada mnogi u familiji imaju ponekog „ludog Milojka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.