U poslednje vreme primetno je da se vlast hvali smanjenim procentom nezaposlenosti. Barata se sa oko 20 odsto. To otvara prostor za manipulaciju. Tokom predizborne kampanje takav podatak je ušao i u zvaničnu propagandu SNS. Sadašnji premijer je krajem prošle godine u svojstvu prvog potpredsednika Vlade izjavio da je u Srbiji nezaposlenost smanjena sa 25 na 20 odsto i da je to „izvanredan rezultat“.

Taj rezultat dobijen je na osnovu Ankete o radnoj snazi, koju po metodologiji Eurostata sprovodi Republički zavod za statistiku i koja je pokazala da je u oktobru 2013. stopa nezaposlenosti bila 20,1 odsto. Nešto veća u prvom kvartalu ove godine – 20,8 odsto. Međutim, nezaposlenost izražena konkretnim brojevima nije manja. Procenti su se promenili zbog drugačije metodologije.

Poslužiću se delom teksta iz Vremena br. 1213 od 3. aprila ove godine, gde se razlika nove i stare metodologije objašnjava: U prvom slučaju („old fešn“ metod) dobijeni rezultat je procentualno učešće broja nezaposlenih u ukupnom broju radno spremnog stanovništva, koji se dobija prostim zbrajanjem brojeva zaposlenih i nezaposlenih, a sve prema evidencijama Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Penzijskog i invalidskog fonda. Dakle, koga „u papirima“ nema taj i ne postoji. Po „nju fešn“ metodi, onoj koju je propisala Evropska komisija, ukupno stanovništvo se deli na zaposlene – one koji rade, i nezaposlene – oni koji ne rade. Iz ta dva podatka dobija se „stopa zaposlenosti“, koja je u oktobru prošle godine bila 39,1 odsto.

Prema podacima za maj 2014, objavljenim u mesečnom statističkom biltenu Republičkog zavoda za statistiku, strana 28, broj nezaposlenih u Republici Srbiji tada je iznosio 788.577 lica. Taj broj je za nekih pet hiljada veći u odnosu na maj 2013. godine. Toliko o smanjenju nezaposlenosti. U biltenu RZS ‘’lice koje traži zaposlenje’’ definisano je prema članu 3 Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Prema tom članu zakona, lice koje traži zaposlenje jeste nezaposleni, zaposleni koji traži promenu zaposlenja i drugo lice koje traži zaposlenje. Broj tih lica takođe se povećao u periodu od godinu dana. Maja 2013. bilo je 902.766 osoba, a godinu dana kasnije 908.835. Broj zaposlenih lica takođe se smanjio. Od 1,72 miliona maja 2013. do 1,69 miliona maja 2014. godine. Podaci o zaposlenim i nezaposlenima mogu se videti i u junskom biltenu Narodne banke Srbije, str. 120.

Prema tome, dovoljno je pogledati zvanične podatke i shvatiti svu bedu manipulacije vlasti. Nezaposlenost se ne smanjuje i nije se smanjila, naprotiv. Iako sam formalno obrazovanje stekao na Filozofskom fakultetu, ekonomski sam elementarno pismen, a znam i da čitam.

Autor je sociolog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.