Marinika, krenite od Đilasa 1

Podržavam Mariniku Tepić i divim se njenoj hrabrosti i upornosti da istraži i obelodani malverzacije i krađe koje su se dešavale u Telekomu, a koje su rezultirale objavljivanjem ugovora između Telekoma i Igora Žeželja i o sumnjivom toku 38 miliona evra.

Ali uvek, neizbežno „ali“. Da probam sa „dakle“. Dakle, sve bi to imalo smisla da je Marinika Tepić to uradila samostalno, kao novinar ili ispred neke druge organizacije, a ne kao potpredsednica Stranke slobode i pravde čiji je predsednik Dragan Đilas.

Zašto? Zato što se nameće pitanje od kada Marinika Tepić vrši preispitivanje poslovanja Telekoma? Da li samo od dolaska Vučića na vlast ili i dok je na vlasti bio njen predsednik Dragan Đilas, prvo kao ministar, a onda i kao gradonačelnik?

Ne znam da li se potpredsednica Tepić seća onih divnih belih bade mantila koje su nosili učesnici Velikog brata sa reklamom na leđima MTS, ili kajrona „generalni sponzor MTS“ ili za neupućene Mobilna telefonija Srbije, u vlasništvu Telekoma?

Ko će se svega sećati? Ali nije ni važno, evo ja ću vas podsetiti. Beše to velika afera u jesen 2009. Naime, portal Pištaljka je tada podneo Telekomu zahtev da mu se dostavi Ugovoru o sponzorstvu Velikog brata, koji je producirala firma Dragana Đilasa.

Branko Radujko, tadašnji direktor Telekoma, odbio je da obelodani taj ugovor sa obrazloženjem da „traženi ugovor sadrži odredbe o poverljivim podacima te da bi odavanjem mogla da bude naneta šteta Telekomu, ali i drugom preduzeću na koje se odnose informacije“.

Iako je poverenik za dostupnost informacija reagovao i naložio Telekomu da dostavi informacije, isti to nikada nije učinio – više im je odgovaralo da od novca građana Srbije plate prvo kaznu od 20.000 dinara, a onda i drugu od 180.000. dinara.

Dve godine kasnije, avgusta 2011. kada je Telekom kupio 51 odsto udela u preduzeću HD WIN, koje je vlasnik četiri sportska kanala Arena sport, a koje se dovodi u poslovne odnose sa firmama Dragana Đilasa, Telekom je odbio da objavi ugovore i sporazume sa HD WIN-om, tvrdeći da oni to nisu dužni s obzirom da Telekom nije organ javne vlasti i da nije dužan da postupa u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija.

Takođe su odbili da odgovore na pitanje da li je iznos od 7,5 miliona evra, koliko je iznosila transakcija, navodni dug HD WIN prema firmi Dragana Đilasa, čime je Đilas taj dug naplatio. I u ovom slučaju javnost je ostala uskraćena za odgovor.

Iskoristiću ovu priliku da zamolim gospođu Tepić da obelodani i ove ugovore, ako joj je stalo do javnog interesa, a ne partijskog.

Posle ovoga, činjenica da je Dragan Đilas zakup od 2.000 m2 Pionirskog grada za Velikog brata plaćao 476 evra mesečno, dođe kao sitna krađa.

Prethodnih dana sa raznih medija nas je Đilas bombardovao i pričom kako je on pošteno zaradio svoje milione i da je prve pare zaradio u Londonu perući prozore. I eto, čovek krene ni od čega i dođe do toga da letovanje može da plati 17.000 evra. Kaže i da je platio desetine miliona poreza Srbiji. Čak nas je na Tviteru informisao da se „preprodaja sekundi po istim principima obavlja u celom svetu“.

Ne znam samo kada Đilas kaže „po istim principima“, da li misli da je princip u svetu da se preprodaja sekundi poverava isključivo gradonačelnicima?

Svi građani Srbije imaju priliku da pročitaju izveštaj o stanju u medijima Saveta za borbu protiv korupcije i ulozi Dragana Đilasa u kontroli medija i sukoba interesa u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda. O tome kako se uvećavalo njegovo bogatstvo od ulaska u politiku su govorili osim Vučića i SNS-a, i njegovi sadašnji i jučerašnji koalicioni partneri poput Vuka Jeremića i Boška Obradovića.

Ne možemo rešiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili, rekao je Ajnštajn. Gospođo Tepić, krenite ispočetka, prvo od Dragana Đilasa!

Autor je producent

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.