Militanti stanuju u komšiluku 1

Da li je moguće da je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske strah i trepet za najmoćniju zemlju svijeta, SAD, pored terorista, radikalnih islamista, vehabija, ratnika Alaha u BiH i njihovih sponzora i ideologa poput Bakira Izetbegovića.

Ili je administracija najmoćnije zemlje svijeta nasjela na paranoične izvještaje o Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj, konfuzne američke ambasadorke u Sarajevu Morin Kormak, koja se na primjer, za razliku od gotovo svakodnevnih susreta sa Bakirom Izetbegovićem, nikada nije sastala sa Miloradom Dodikom. Zašto se loptica sa stvarnih opasnosti po BiH i region svaljuje na Republiku Srpsku i njenog predsjednika Dodika.

Prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku odlazeća američka administracija SAD uvela je sankcije jer je odbio da mu stranci prepariraju svijest i da radi protiv nacionalnog interesa sopstvenog naroda. Dobio je sankcije ali je zato sačuvao čast i dostojanstvo kako dolikuje jednom srpskom vođi i državniku.

Između pritiska bjelosvjetskih mešetara i baraba i poštovanja Ustava Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik izabran na demokratskim izborima, opredijelio se za poštovanje Ustava i odbranu Republike Srpske, kako taj Ustav i nalaže od predsjednika. Opredijelio se za borbu za slobodu svoga naroda, ne ugrožavajući druge, a protiv bilo kakvih pritisaka, poput onih na kojima su prije neki dan u telefonskom razgovoru insistirali ambasadorka Kormak i Brajan Hojt Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, kršeći tako osnovna načela međunarodnog prava – neuplitanje stranih vlada u unutrašnje poslove suverenih zemalja i poštovanje njihove političke nezavisnosti. Pritiske na koje je Dodik inače alergičan, ma od koga oni dolazili i koji ga samo jačaju i čine još odlučnijim u odbrani interesa Republike Srpske.

Sramna odluka odlazeće američke administracije, čini se, samo je još više ujedinila srpski narod u Republici Srpskoj a Milorada Dodika učvrstila u ulozi vodećeg beskompromisnog borca u očuvanju slobode srpskog naroda po cijenu da snosi i posledice.

Nakon ovih privremenih sankcija nemoćne američke administracije, čiji su predstavnici u BiH odbijali svaki dijalog sa Dodikom opredjeljujući se za podršku politici Bakira Izetbegovića koja je uistinu najveća opasnost za BiH i region, čini se da Milorad Dodik nikad nije bio jači i ponosniji i da bez sumnje ima stoprocentnu podršku javnosti u Republici Srpskoj. To je i najvažnije jer ga je ta javnost i birala za predsjednika.

Izjave političkih marginalaca, kojekakvih kvazianalitičara i neprijateljski raspoloženih medija prema Republici Srpskoj i njenom predsjedniku koji pokušavaju izdramatizovati novonastalu situaciju pričom o nekakvim potencijalnim ratnim sukobima itd, priča su za sebe i ne mogu se dovoditi u vezu sa Republikom Srpskom i njenim predsjednikom. Militanti ne stanuju u Republici Srpskoj, već u njenom komšiluku.

Republika Srpska i njen predsjednik niti pominju rat niti čine bilo šta da do njega dođe. Naprotiv, odbacuju i osuđuju bilo kakve priče o sukobima.

Takođe cijene ulogu SAD i međunarodne zajednice u prekidu ratnih sukoba u BiH i očuvanju mira, ali se protive bilo kakvom međunarodnom intervencionizmu.

Priču za sebe predstavlja činjenica da je neko smišljeno pažnju javnosti sa prestonice islamskog radikalizma u Evropi, Sarajeva, koja predstavlja stvarnu opasnost za BiH i region, prebacio na Republiku Srpsku i Milorada Dodika. Ko je to uradio, možemo samo da nagađamo. Možda bi nam odgovor mogla dati američka ambasadorka u Sarajevu Morin Kormak. Dok je još tu.

Autor je savetnik predsednika Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari