Milošević je na narod slao vojsku, a Vučić paravojsku 1Foto: Luca Marziale / Danas

Početak predsedničke vladavine Slobodana Miloševića obeležio je 9. mart 1991. kada je na sopstveni narod poslao vojsku, odnosno tenkove da zavode red usred pobunjenog Beograda.

Početak prvog predsedničkog mandata Aleksandra Vučića započeo je 2017. godine inauguracijom na kojoj je stranačko obezbeđenje, među kojima su po kasnijim saznanjima bili i pojedinci iz kriminalnog klana Veljka Belivuka, zavrtalo ruke novinarima i nedovoljno poslušnim građanima.

Od te inauguracije postoji nepisano pravilo da policiji u održavanju reda i mira protiv građanskog bunta pomažu „privatnici“.

Tako su uniformisanim organima reda u premlaćivanju građana pre dve godine, tokom julskih demonstracija protiv najave novih korona mera, pomagali i neuniformisani momci sa kapuljačama za koje se veruje da su pripadnici navijačkih grupa.

Mic po mic, na kraju stigosmo i do Novog Sada, u kojem su članovi privatnog obezbeđenja ne samo tukli građane već su čak i pomagali policiji u privođenju.

Iz godine u godinu gledamo kako se „privatnicima“ daju sve veća ovlašćenja, što je izgleda i cilj.

Podsetiću da je u prvom, povučenom predlogu Zakona o policiji stajala i sporna stavka po kojoj su i neformalne građanske grupe trebale da dobiju ovlašćenja slična onima koje ima MUP.

Da li je vlast izgubila poverenje u policiju ili je neko tek tako odlučio da se namerno narod plaši paravojnim uličnim formacijama, kakve su prvi put patentirane u nacističkoj Nemačkoj, teško je reći.

Zabrinjavajuće je što policija ćuti na to što neko drugi, ko nema zakonska ovlašćenja, pokušava da obavlja njihov posao.

Strašno je što tužilaštvo nije našlo za shodno da za pet godina otvori istragu o tome ko i zašto angažuje „privatnike“ u obračunavanju sa nezadovoljnim građanima.

Najstrašnije je što je svrha stvaranja takvih paravojska prvenstveno psihološka – da narodu ulije strah u kosti od batina.

Jedno je kada te pretuče ili baci preko ograde auto-puta uniformisani policajac koga možeš da identifikuješ, a drugo je kada to uradi privatno lice za koje ni MUP ni tužilaštvo nije briga ko je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari