Muk u svircu, muka u Al Dahri 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Da sve ono na šta, zajedno sa stranačkim kolegama, ukazujem da ne valja u poljoprivredi, aktuelni ministar ovog resora potvrdio je u leskovačkom selu Svirce, gde je otišao da se dogovori sa proizvođačima paradajza, a zapravo im ostavio plastenike pune ovog crvenog zlata koje nemaju gde i kome da prodaju.

Ministar tamo nije otišao da javno pregovara sa poljoprivrednicima Jablaničkog okruga, već je održao zatvoreni sastanak sa svojim političkim istomišljenicima, koji će, evidentno, jedini videti neku dobrobit od posete Branislava Nedimovića ovom selu.

Za to vreme, dok je ministar bio iza dobro zatvorenih vrata, uzgajivači paradajza koji su došli i iz okolnih sela stajali su napolju, u nadi da će ipak dobiti garancije da njihov proizvod neće završiti u kanalima.

Umesto toga, kada sam ministra javno upitao zašto je zatvorio vrata poljoprivrednicima, bahato je izbegao odgovor na pitanje, ostavljajući za sobom više problema i dilema nego što je bilo pre njegovog dolaska.

Epilog priče o paradajzu je, nažalost, nama koji na ovaj ali i sve ostale probleme u poljoprivredi ukazujemo već duže vreme, ispao potpuno očekivan. Većina uzgajivača je o temi razgovora ministra i nekolicine njegovih sagovornika saznala tek iz medija, a paradajz je ostao da propada.

Sličan epilog propadanja namenjen je, kako stvari stoje, i bivšem poljoprivrednom gigantu „PKB“-u, sadašnjoj „Al Dahri“. Po dokumentovanim saznanjima koje smo obelodanili u javnosti, krave sa tamošnjih farmi stradaju u, malo je reći, nehumanim uslovima.

Nakon odbijanja zahteva da posetimo ugrožene životinje, obratili smo se svim nadležnim inspekcijama, zahtevajući hitnu reakciju u cilju poboljšavanja uslova u kojima se nalaze krave koje su izgladnele i izmučene sa čak četiri muže dnevno!

Da li će ministar bar jednu odluku u korist proizvođača paradajza doneti, ostaje da vidimo. Da li će inspekcije reagovati, i to ostaje da pokaže vreme, ali ono što je izvesno jeste da naša borba neće stati, jer glas poljoprivrednika mora da se čuje. Domaća poljoprivreda mora postati ponovo žila kucavica, noseći stub i motor razvoja Srbije i njene privrede i ekonomije.

Autor je potpredsednik Stranke slobode i pravde i predsednik Resornog odbora za poljoprivredu

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Muk u svircu, muka u Al Dahri”

  1. Slicno prolaze i proizvodjaci kornisona.Zbog velikog i svakodnevnog uvoza iz Albanije i Makedonije najavljena je obustava ,vec prilicno korigovanog,otkupa.Proizvodjaci bukvalno jos nisu isplatili ni kredite koje su dobili za sadnju.Na pitanje šta sa rodom proizvodjaci su od glavnog otkupljivaca dobili odgovor da sve sipaju u Moravu jer to nije njegova briga.O tome koliko je plodne zemlje pored Zapadne morave unisteno izgradnjom Moravskog koridora,nekom drugom prilikom,ali jedino na sta hocu da ukazem ovom prilikom je da i ovaj deo Srbije staje u poljoprivredi….nama neverovatnom brzinom umiru sada i sela iz nekada bogatih poljoprivrednih krajeva

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.