Naprednjačka čuda i čudotvorci 1Foto: Privatna arhiva

Pravo čudo desilo se na ponovljenom glasanju referenduma o ustavnim promenama proteklog vikenda na devet biračkih mesta.

Tako bar, poprilično ushićeno, tvrdi Darko Glišić, predsednik izvršnog odbora Srpske napredne stranke, navodeći da je na jednom biračkom mestu u Nišu ustavne promene podržalo oko 80 odsto Nišlija.

I moralo je da se desi čudo na ponovljenom glasanju, da se predsednik naprednjaka i države ne bi ponovo sekirao, ljutio na najbliže kolege, lupao vratima i demonstrativno napuštao stranačke prostorije.

I po nepisanom naprednjačkom scenariju čudo je moralo da se desi baš u jednom od većih gradova u kome su građani 16. januara glasali protiv ustavnih promena, odnosno u kome su naprednjaci poraženi.

Kako ponavljanja glasanja nije bilo u Beogradu i Novom Sadu, kocka je morala da padne na Niš.

Da podsetimo u nedelju je glasanje ponovljeno na glasačkom mestu broj 16 u Petrovcu na Mlavi, na četiri mesta u Trsteniku, na glasačkom mestu broj 43 u Bačkoj Topoli, broj 33 Pantelej Niš, na glasačkom mestu broj 47 u Čačku i na glasačkom mestu broj 32 Požarevcu.

I čudo ne bi imalo smisla da nije imalo svog čudotvorca.

A odavno se zna da je jedini čudotvorac kod naprednjaka, niko drugi do Aleksandar Vučić. Njegov čarobni štapić je, kako tvrdi predsednik IO SNS, njegov ugled u narodu.

„Na jednom biračkom mestu u Nišu 77,1 posto birača podržalo je promenu Ustava, a 22,9 odsto je bilo protiv. To nedvosmisleno pokazuje kakav ugled ima predsednik Vučić među građanima i koliko njegove reči imaju težinu i koliko znače“, navodi Glišić.

I koliko bi tek čuda protekle nedelje bilo da je Republička izborna komisija, umesto na devet biračkih mesta ponovila glasanje na oko 4 000. Tada čudom ne bi mogli da se načude.

Opozicija smatra da su upravo na oko 4 000 biračkih mesta, u 25 okruga Srbije, načinjene zloupotrebe pri glasanju, odnosno da su članovi biračkih odbora falsifikovali glasove.

O tim njihovim prigovorima odlučivaće Upravni sud i RIK, ali novog ponavljanja glasanja i novih čuda neće biti.

Za vlast je priča o referendumu ponavljanjem glasanja na devet biračkih mesta završena, dok opoziciju kao što nije mnogo zanimala referendumska kampanja, tako je ne zanimaju ni krajni rezultati o ustavnim promenama, ali ni čuda o kojima naprednjaci pričaju. Imaju prečih briga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.