Ne plivamo više figurativno, već bukvalno 1Foto: Privatna arhiva

Ne plivaju više samo na Hepiju i Pinku, u Informeru i Kuriru. Zbog nepostojanja ili neadekvatne kanalizacije ne plivaju samo Savom i Dunavom i drugim rekama u Srbiji. Prethodnih dana Borča, Ovča, Krnjača, Savski venac, Stari grad i mnoga druga naselja u Beogradu, prestonici Srbije, su doslovno u govnima.

Došlo je do izlivanja septičkih jama i kanalizacije, a zašto? Zato što je bahatoj, autokratskoj vlasti važnije da postavlja fontane, gradi stadione, nego da se upusti u dugotrajan projekat kao što je izgradnja kanalizacije. U nekim delovima grada kanalizacija je još iz perioda Rimljana i nije renovirana, te se zbog toga često i izliva.

Izgradnja nove i obnova postojeće kanalizacione mreže je dug i skup proces, ali svakako neophodan. A vlasti u Srbiji nekako uvek odaberu da za vreme svog kratkog mandata u trajanju od četiri godine izgrade brze projekte i na taj način zavrede poverenje građana za još jedan mandat. To je nepisano pravilo kojim se mažu oči narodu i postavlja privid rada i brige o stanovništvu pod parolom „evo vam spomenik, da zaboravite na govna“. Ne zaboravljamo!

Meni, a verujem i većinskom stanovništvu Srbije, ipak je važnije da imam čistu ulicu, čistu reku i da ne brinem da li će se u 21. veku u mom gradu, u mojoj zemlji pojaviti neka od zaboravljenih srednjevekovnih bolesti zbog nehigijenskih uslova u kojima živimo, zbog nedostatka kanalizacije, koja pak spada u osnovnu ljudsku potrebu. Pričamo o evropskim integracijama, o Srbiji u koraku sa razvijenim državama, sa svetom, a svakodnevno kaskamo u mestu, ili se pak vraćamo u srednji vek.

Pokret „1 od 5 miliona“ kaže da može i drugačije! Možemo da imamo Srbiju u 21. veku, Srbiju sa kanalizacijom. Potrebno je izdvojiti sredstva, kojih ima ukoliko se ne troše na besmislene projekte, već se ulože u neophodne stvari, kao što je kanalizacija. Potrebno je usvojiti Akcioni plan izgradnje kanalizacije kog će se pridržavati svaka naredna vlast, sve dok se u celoj Srbiji ne izgradi kanalizacija.

Možemo da odredimo prioritete – možemo da ne plivamo u govnima, već da uživamo u lepoti svojih reka i ulica.

Autorka je kopredsednica pokreta „1 od 5 miliona“

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Ne plivamo više figurativno, već bukvalno”

  1. Dete ne mlati praznu slamu.Hoces da nam objasnis da je sadasnja vlast kriva sto nema kanalizacije.Ne kopcamo se mi kao ti otpozadi.

  2. @Miloš kv
    Nije ova vlast kriva što nema kanalizacije, nego što je nije napravila a utrošila pare na jelke, fontane, rekonstrukcije ulica bez potrebe….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.