Neodbranjivi stavovi Vulina 1Foto: Pixabay/Sakurayim

On sa ministarstvom odbrane kroz vojnu bilateralnu saradnju sa partnerima u inostranstvu realizuje spoljnopolitičke ciljeve povezane sa spoljnom bezbednosti Republike Srbije i obezbeđuje vojnu neutralnost kroz saradnju sa svim stranama i na Istoku i na Zapadu.

Više godina unazad, i pored razvijene vojne bilateralne saradnje na taktičkom i operativnom nivou sa NATO i Zapadom kroz vežbe, obuku i multinacionalne operacije, na strateškom nivou ministar odbrane Vulin nije uspeo obezbediti da bude prihvaćen u većini zemalja EU i pozvan u posetu ministarstvu odbrane ili nekoj vojnoj instituciji u SAD.

Više je razloga takvom odnosu EU i SAD prema Vulinu ali je evidentno da su tome kumovali njegovi otvoreni proruski stavovi, izjave i aktivnosti protiv politike SAD i pojedinih odluka EU, zbog čega je prepoznat kao nepouzdan partner.

Vašingtonski sporazum i uspeh predsednika Republike da Srbiju vrati u fokus spoljne politike SAD koja izražava želju da ekonomski, politički i vojno pomogne razvoj Srbije i ojača njenu poziciju pred Evropskom unijom, neminovno zahteva promenu u Ministarstvu odbrane.

Nakon zadnjeg prekida vojnih aktivnosti sa partnerima konkretno Rusijom i Belorusijom pre svega, počinje seča kadrova u okruženju predsednika Vučića, koju je on najavljivao više puta i koju dugo već priprema.

Upravo će najveća promena u novoj vladi biti smena ministra odbrane Aleksandra Vulina, jer Vučić ne može više da brani Vulinove anti-NATO i anti-EU stavove, a posebno sada kada oni nisu u skladu sa novom politikom, zbog čega Vulin mora biti smenjen.

Sigurno da će to biti široko pozdravljeno u krugovima NATO i EU i da će SAD u smeni ministra Vulina videti dokaz nove politike predsednika Vučića i Srbije.

U opciji za novog ministra odbrane ponovo je bio njen bivši čelnik, a sada direktor BIA, Bratislav Bata Gašić, međutim nakon zadnjih događaja predsednik Vučić je odlučio da na mesto ministra odbrane postavi čoveka od njegovog najvećeg ličnog i porodičnog poverenja, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

Vučić je veoma zadovoljan kako je ministar Stefanović vodio MUP i njegovim postignutim rezultatima u kadrovskoj i unutrašnjoj reformi ovog važnog ministarstva. Pored toga, Stefanović je razvio jake profesionalne veze između srpske i policija i na Zapadu i na Istoku, a posebno sa agencijama u SAD, što je bilo vidljivo kroz međunarodne rezultate i akcije.

Vučić očekuje da će Stefanović uspeti da Ministarstvo odbrane brzo očisti od generala i funkcionera koji su sa Vulinom sprovodili proces promena u Vojsci i sistemu odbrane koje nisu u skladu sa evropskim integracijama.

Smeni Vulina je doprinelo i njegovo aktivno protivljenje i lobiranje da se ne donese mera odustajanja od vežbe sa Belorusijom i Rusijom koja je uskoro trebalo biti održana. Vučić ga zbog toga nije odmah smenio zato što je Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu, pa ne bi bilo svrhe od toga praviti dodatnu predstavu, ali je Vulinu jasno šta sledi.

Vučić će na ovaj način poentirati i na spoljnom ali i na unutrašnjem planu gde je Vulin bio često razlog za napade na njega.

Autor je generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.