Poboljšati uslove rada ličnim pratiocima dece 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Lični pratioci dece kojima je potrebna dodatna podrška u oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kao jedno od najodgovornijih zanimanja, moraju imati mnogo bolje uslove za rad, jer obavljaju posao koji deci i njihovim roditeljima umnogome olakšava život.

Uloga ličnog pratioca ove dece podrazumeva podršku u komunikaciji, društvenoj aktivnosti, radu na samostalnosti, ali ima veliku ulogu i u obrazovanju i svakodnevnom životu.

Dok s jedne strane vlast u Srbiji razbacuje novac, od podele 100 evra svim građanima do izgradnje nacionalnog stadiona, s druge strane, jedan tako složen posao kao što je lični pratilac ostaje na margini društva.

Oni rade za platu od oko 40.000 dinara, nemaju rešen radni status, jer u danima kada ne rade (vikend, praznici, raspusti…) nemaju plaćeno zdravstveno osiguranje i samim tim među njima vlada nesigurnost za posao.

Poseban problem predstavlja i to što je mnogo više dece kojima je potrebna dodatna podrška nego ličnih pratilaca, što roditeljima, ali i samoj deci, predstavlja ogroman problem.

Srpski pokret Dveri apeluje da se reši status ličnih pratilaca, da oni imaju bar prosečnu platu u Srbiji, kao i to da svako dete kome je potrebna dodatna podrška u bilo kojoj oblasti, dobije svog ličnog pratioca kako bi im se olakšalo obrazovanje, ali i svakodnevni život.

Autorka je članica Predsedništva Dveri i predsednica Saveta Dveri za obrazovanje i nauku

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.