Pretpostavka nevinosti u slučaju Miroslava A.

Ostavite komentar

 1. Ostadoh bez teksta posle ovog teksta.Mogu da se slozim sa prvom polovinom koja govori o pretpostavci nevinosti, ali to kod nas nikada nije shvaceno kao nesto sto zaista funcionise.Uvek su se navodila imena i zrtava i pocinilaca,objavljivane fotografije…..Ali ovo sto je gospodin u nastavku napisao pocev od- iznuđivanje seksa je poprilično rasprostranjeno u tom (polu)svetu- pa do probnog balona ucinilo je da se osecam postidjeno.Imam puno godina, ali ipak ne verujem da bi vise mladih osoba javno ogolilo svoju dusu pricajuci o onome sto su dozivele zarad probnog balona.Gde smo to mi svi zajedno stigli,pomislim ima li gore al vidim ima.

  1. Lupetanje. Pretpostavka nevinosti ne podrazumeva anonimnost optuzenog osim ako nije maloletan.

   1. Tako je. A što se tiče „polusveta“ – ostavili ste me bez reči. Zašto ste uopšte objavili ovakav tekst?

   2. Ali podrazumeva korišćenje reči „navodno“. Optužen je da je navodno počino krivično delo… Sve dok se na sudu ne dokaže je navodno i ne može se nazivati silovateljem, ubicom, lopovom… jer sve to krši prezumciju nevinosti i mediji koji to objavljuju mogu biti tuženi, iako se na sudu posle utvrdi da su pisali istinu.

 2. Ko odlučuje ovde dali je ovo istina ili nije. Ja o ovom slučaju mislim da rešenje donosi SUD. A šta se dešava.Tabloidi su već doneli presudu.

  1. Tabloidi donesu presudu još dok se okrivljeni nalazi u policiji…
   Svakako da je ovde jedino bitno šta sud bude smatrao i zaključio. Začuđujuće, ali ovde kao da je stvorena klima i opšti utisak da se u Srbiji nikome nikada nije sudilo za silovanje i svi se odjednom razumeju koji i kakvi dokazi su potrebni. A u stvari, za sud (i sudiju koji bude sudio) ovo če biti slučaj kao i svi pre toga, isti kao i svi koji će uslediti (kako i treba da bude). Ovo nije ni prvi ni poslednji slučaj silovanja gde osim „reč-na-reč“ nema ništa drugo. (ne znam šta očekuju? desetak svedoka? video-snimak?). Neki od tih slučajeva su završeni oslobađajućem presudom, neki osuđujućom. Od čega zavisi? Od mnogo toga – od okolnosti svakog slučaja, od oštećenih, od okrivljenih, od tužilaca, od branilaca, od sudije…

 3. „….iznuđivanje seksa je poprilično rasprostranjeno u tom (polu)svetu…“ Zasto u „tom (polu)svetu“ kad su brakovi iz racuna ucestala i legalna forma iznudjivanja seksa (u zamenu za materijalnu korist)?

 4. „Ipak, nezakonito je objavljivanje punog imena i prezimena pa čak i fotografija osobe koja je tek privedena zbog neke sumnje odn. prijave za krivično delo.“

  Nije tačno.
  Pretpostavka nevinosti, pre svega, znači i podrazumeva da je teret dokazivanja krivice na tužilaštvu. Okrivljeni ne mora nikakve dokaze u svoju korist da iznosi, sve je na tužilaštvu. To je u skladu sa opštim pravilom u pravu da se negativne činjenice ne dokazuju.
  Jedino ako je okrivljeni maloletnik, onda mu se mogu objaviti najviše inicijali. Isto i za fotografiju (za punoletno može, za maloletno ne može)

  Ovo je sve što Zakon o javnom informisanju kaže o pretpostavci nevinosti:
  „U cilju zaštite ljudskog dostojanstva, kao i nezavisnosti, ugleda i nepristrasnosti suda ili drugog nadležnog organa, niko se u mediju ne sme označiti učiniocem kažnjivog dela, odnosno oglasiti krivim ili odgovornim pre pravnosnažnosti odluke suda.“

  „Hoće li im sudsko veće poverovati na golu reč?“

  Ako ne poveruju njima, to znači da veruju njemu (obzirom da se ne brani ćutanjem, već je rekao da to nije tačno). Ako je autoru toliki problem da njima poveruje na „golu reč“ izglada da mu nije problem da se njemu poveruje na takođe „golu reč“

  P.S. Zadnje vreme došlo kad je književnik i publicista počeo da drži predavanje o krivičnom pravu

 5. Vrlo interesantna teza da za jednu osobu mora da postoji „pretopstavka nevinosti“ ali se uporno objavljuju tekstovi o „kolektivnoj krivici“ Srba za sve navodne zločine koje (ni)su počinili pojedinci.
  Nema dana da se ne pojavi novi tekst da su Srbi najveći zločinci na svetu, genocidna nacija,
  ali se ovaj autor nije zabrinuo oko toga
  nego samo oko Miroslava.A koga zamisli „nevonog“ optužuje više osoba za istu vrstu kriminala

 6. Типично за наше друштво. Најпре од некога направимо мит а онда сеиримо и газимо када падне, уз обавезно одушевљавање и згражавање.

 7. U ovom slučaju pre svega vidim silovanje prava i pravde, od strane tabloida i tzv. medija svake vrste. Gospodin Aleksić je kroz medijski linč već osuđen za sva vremena, dok tužilaštvo tek počinje da prikuplja iskaze, a relevantnih dokaza i činjenica skoro sigurno ne može ni biti za optužbe koje su se kao dogodile pre 7, 8 ili 10 godina. Ovde je jedino izvesno da se g.Aleksić nekom vlastodršcu prilično zamerio i za njega više ne važi ni pretpostavka nevinosti, ni bilo koja druga vrsta zaštite pre donošenje sudske presude.

   1. Tipično medijsko šikaniranje, bez činjeničnih dokaza. Ovo se sada već pretvorilo u medijsku histeriju. Svako je pozvan da pljune g.Aleksića po bilo kom osnovu, šta kome padne na pamet, samo udrite jer ga je rulja već osudila, pre bilo kojeg suda, pre bilo kakve istrage.

  1. BAŠ TAKO.TABLOIDI GLUME SU.OSUDA STIŽE PRE SUĐENJA.DRŽAVA TJ NAROD PLAĆA „GREŠKE“.Nikoga ne branim niti osudjujem.Sud treba da radi svoj pisao.Čemu žurba?Došli je vreme kada niko nikome ne veruje.

Ostavite komentar

Lični stavovi

Kad Vulin optuži Danas da je tabloid 8

Kad Vulin optuži Danas da je tabloid

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je list Danas nazvao tabloidom zbog pisanja o slučaju kako zapaljive izjave Aleksandra Vučića utiču na to da našim državljanima u Hrvatskoj tamošnji nacionalnosti prave štetu na automobilima (kao u slučaju Ane B. o kojem smo pisali).

Naslovna strana

28. jul 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.