Prevrtljivi radikali 1Foto: Privatna arhiva

Gledam i slušam pre neki dan raspravu u Narodnoj skupštini, prvo se iznenadim i začudim ali ubrzo otkrijem prevaru.

Radikalski poslanik kritikuje vlast što je proteklih godina neustavnim zakonom od penzionera otimala deo penzije a nikada nije objavila kako je trošila otete pare.

U zanosu nastupa direktno pita ministra finansija kada će penzionerima biti vraćeno oteto. Računa on sa tim da će neko od naivnih penzionera pasti na varalicu i na sledećim izborima glasati za njegovu partiju. Posle izbora će oni kao i do sada u Skupštini izigravati opoziciju a u stvari neće ometati rad i odlučivanje vladajuće koalicije.

Dobro vladajućoj većini, dobro njima, a privid parlamentarne demokratije samo cveta.

Moram da podsetim gore spomenute a i sve narodne poslanike koji sebe smatraju opozicijom da su pali na penzionerskom pitanju.

Narodni poslanik Marko Đurišić je u dva navrata, ako se dobro sećam, u Narodnoj skupštini podnosio predlog zakona kojim bi bio ukinut zakon kojim su pljačkani penzioneri ali na žalost bez uspeha. Oba puta samo je on glasao za to da se prestane sa pljačkom penzionera.

Vrli opozicionari nisu našli za shodno da mu pruže podršku i da glasaju za ukidanje neustavnog zakona. Pitanje je koliko ko od njih i poznaje Ustav. Da li iko od njih vidi koliko moćno glasačko telo su penzioneri?

DŽaba nama i Ustav kada Ustavni sud odbija da postupa po istom i da ga primenjuje i brani. Član 168 Ustava daje mogućnost grupi o najmanje dvadeset pet narodnih poslanika da upute zahtev Ustavnom sudu da pokrene predlog ocene ustavnosti nekog zakona.

Sindikat vojnih penzionera je prošle godine uspeo da animira neke narodne poslanike da daju svoj potpis za upućivanje takvog zahteva Ustavnom sudu i dobio dvadeset sedam potpisa od kojih su šest bili radikali. Nakon što je zahtev primljen i zaveden u US pet radikala je odustalo i povuklo svoje potpise.

Sada se ti isti u Skupštini pokušavaju prikazati kao pravednici i humanisti koji brinu brigu i bore se za prava penzionera. Gde su bili kada je neustavni zakon izglasavan, nisu glasali protiv.

Nema odustajanja, cela procedura sa zahtevom prema Ustavnom sudu je ponovljena ali ovaj put sa potpisom trideset jednog narodnog poslanika. Ustavnom sudu ni to nije dovoljno pa ni dalje ne radi svoj posao. Lepo li je njemu na prepunim jaslama siromašne države? KO LI TROŠI NAŠE PENZIJE?

Pozdravlja vas penzioner koji neće pasti na radikalsku varalicu!

Autor je penzioner

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.