Priprema li Dritan Abazović hapšenje Mila Đukanovića? 1Foto: Služba za informisanje Predsednika Crne Gore

Odavno je poznato da je Dritan Abazović osoba neopterećena moralnim obzirima, ambiciozna i vrlo samoljubiva, ali je uprkos tome izgledalo neverovatno da će on, kao predsednik vlade jedne evropske države, makar i u tehničkom mandatu, pokazati toliki stepen neuračunljivosti kao što to čini poslednjih meseci.

NJemu je bilo jasno da njegova partija, na nedavno održanim izborima, ne može postati najjača politička snaga u parlamentu, ali je računao sa time da će ona i dalje igrati onu komotnu ulogu „jezička na vagi“ koju je igrala u prethodnom periodu. Uslov za tako nešto bio je da Pokret Evropa sad (PES) ne osvoji toliki broj mandata koji bi mu omogućio formiranje vlade bez Abazovićeve URA-e.

U tom cilju Abazović je iz fioke izvukao dokumenta o vezama lidera PES-a Spajića sa Korejcem Do Kvonom „kraljem kriptovaluta“, a nastala afera je značajno štetila imidžu PES-a. Razljućeni Spajić je odmah posle izbora izjavio da u vladi neće biti URA-e, što je Abazovića, kome je Vučić obećao novi mandat, žestoko pogodilo.

Istovremeno sa ovim iz Evrope su počele da stižu poruke o nužnom proevropskom profilu nove vlade, što su neki protumačili kao najavu koalicije PES-DPS, iako tako nešto nije bilo realno.

Svejedno, Abazovića je uhvatila takva panika da je odmah započeo opsežnu akciju progona DPS-a, ne bi li se umilio Spajiću. Naravno, čovek u panici pravi svakojake greške, pa je tako Abazović najpre konstruisao providnu i glupu „SKY aferu“ po kojoj je neki kriminalac svakoga meseca davao Đukanoviću ni manje ni više nego 300.000 evra.

U tu budalaštinu nisu poverovali čak ni ljuti Đukanovićevi protivnici i ona je u Crnoj Gori brzo pala u zaborav. Ali Abazović je ostvario cilj: vest o trista hiljada evra doživela je veliku medijsku promociju u Crnoj Gori i regionu, nažalost čak i u nekim ozbiljnim medijima.

Sledeći korak bila je racija specijalne policije u hotelu Podgorica i u zgradi kompanije BEMAX koja je navodno bliska DPS-u. Iako je to bila akcija, koja se po brutalnosti može uporediti sa racijama Removih Zaštitnih odreda (Sturmabteilungen), u tim objektima nije pronađeno ništa relevantno. Ali, cilj je ponovo postignut i dato je puno podstreka tabloidima, na čelu sa podgoričkim Informerom – tabloidom Vijesti, za beskonačnu kampanju protiv DPS.

Opisane akcije bile su samo priprema terena da bi se učinilo ono što bi Abazovića preporučilo za ministra unutrašnjih poslova, ili bar ministra vanjskih poslova u Spajićevoj vladi. Uz standardnu medijsku buku uhapšen je Veselin Veljović, bivši direktor policije a poslednjih godina savetnik za bezbednost kod Mila Đukanovića.

Uhapšen je pod teškim optužbama za kriminal i korupciju koje se zasnivaju na navodnoj komunikaciji sa nekim osumnjičenim, koga je on inače godinama jurio. Brutalno su pretreseni svi objekti u vlasništvu Veljovića da bi se pronašao arsenal teškog naoružanja za ubistvo Abazovića, ali su na kraju zaplenjene samo tri umetničke slike koje je Veljović dobio kao venčani poklon.

Uprkos tome njemu je određen pritvor od 30 dana iako nikakvog pravnog razloga za to nije bilo.

Problem sa manipulantskim karakterom je u tome što on deluje po principu nekog perpetum mobile gde svaka manipulacija, da bi se opravdala, traži novu, još veću manipulaciju, ili, kao u Srbiji, svaka afera traži da bude zatrpana novom aferom.

Abazović je na političku scenu stupio kao jedan od protagonista priče o kriminalu i korupciji, iza koje se krila opsesivna mržnja zbog odvajanja Crne Gore od Srbije, i sada besomučno čini sve samo da bi tu priču opravdao.

Nakon što je stavio pod apsolutnu kontrolu i policiju i medije, i sudstvo i tužilaštvo, on neometano žari i pali, hapsi sve redom, beskonačno drži ljude u pritvoru da bi se njegovi tabloidi naslađivali, progoni ono malo nezavisnih institucija i radi sve što mu se prohte. To ga tera da ide napred i da gazi i pravne i moralne norme.

Hapšenje Veljovića jeste obradovalo i Spajića i sve komponente ultradesnog „srpskog sveta“, ali nije izvesno da li će Spajić zbog toga zaboraviti na aferu sa Do Kvonom.

Zato Abazović mora da donese krunski dokaz svoga pokajanja i lojalnosti ne bi li bio pripušten u novu vladu.

Taj krunski dokaz biće hapšenje samog Đukanovića, što je Abazović već pripremio svim prethodnim akcijama i sada samo čeka pravi trenutak za taj spektakularni čin. Nakon toga će srpska omladina iz klerofašističkog korpusa na rukama nositi Abazovića, kao što je to zapovedio Matija Bećković, a vrata nove vlade biće širom otvorena.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari