Raspamećena Srbija 1

Doduše, tada je to bila SRJ, sa Crnom Gorom, ali svakako da su nedostajali pravi temelji države, kao civilizacijske tekovine.

Dve decenije kasnije i ono malo države Srbije se istopilo pod naletima naprednjačke vlasti. Više nema ni provizorijuma tzv. Narodne skupštine, koja je sve samo ne narodna i nosilac zakonodavne vlasti.

Urušavanje je počelo besmislenim amandmanima vladajuće većine, da opozicija nije mogla da raspravlja ni o budžetu.

Bilo je tu svakakvog vređanja, nedostojno skupštine, a tu su perjanice Marjan Rističević, čak i doktori nauka Šešelj, Martinović, Atlagić…

Ni od nezavisne sudske vlasti nema ništa, jer bi, eto, predsednik države Aleksandar Vučić trebalo da bira sudije i tužioce.

A tu se omakla i velika greška predlagača, nešto za Frojda i omaške, da i predsednik Francuske bira sudije.

Ambasador u Beogradu objasni da ih bira struka, a predsednik Makron ih imenuje.

Ali, već uveliko u Srbiji nema pravde i pravnog sistema.

Dovoljno je podsetiti se afere Krušik, hapšenja Aleksandra Obradovića, držanja 25 dana u zatvoru, a da to niko nije znao.

Ili, ponovno odlaganje suđenja za paljenje kuće novinara Jovanovića, gde je prvooptuženi predsednik opštine Grocka Simonović, ili ko zna koje odugovlačenje suđenja za čuvenog Jutku iz Brusa…

U suštini, kako su govorili stari Rimljani: „Dura leks, sed leks“, ali to čini državu.

Čudno da oni tzv. ugledni pravnici kao što su ustavobranitelji, njih 15, ama baš ništa ne čine na zaštiti Ustava.

Pa i srednjoškolci znaju da predsednik Vučić svakodnevno krši Ustav, i to po više puta.

Piše u tom ustavu, na primer, da unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada Srbije, i da predsednik odražava državno jedinstvo.

Toga jednostavno nema u Srbiji!

Time je iščašena i izvršna vlast, jer premijerka Brnabić ne radi to što bi trebalo da radi po Ustavu. A tek ministri?!

Iz afere u aferu.

Lažu, ponose se lažnim diplomama i doktoratima, i ako ikad dođe lustracija onda će i debelo odgovarati za sve ovo.

I sad čekaju se novi izbori. Bilo ih je previše za ovih osam godina, jer tako su naprednjaci nametnuli, da je politika borba za golu vlast, i to po svaku cenu.

A došli su na krilima borbe protiv korupcije – korupcija nikad veća, tobož preuzeli evropske puteve integracija i vrednosti.

Od tih evropskih vrednosti u praksi nema ništa, a dovoljno je čuti i videti predsednika Vučića. Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom su njime okupirane, često i u jutarnjim terminima kad radni svet radi, a nedavno je gostovao na Prvoj, kod Jovane Joksimović.

Nije se proslavio, mnogo je gestikulirao, vikao, pretio, i do sada, izuzev već poznatog Miodraga Sovilja sa N1, niko tako nije isprepadao pregovorljivog predsednika kao Jovana.

Uostalom, i prethodno je prilikom gostovanja, ali tada na Pinku, Jovana izjavila: „Imam utisak da niste odgovorili ni na jedno moje pitanja!“

Jednostavno, u Srbiji su pored svih državnih institucija urušeni i mediji, gde se na prste jedne ruke mogu izbrojati profesionalne redakcije. Ogromna većina krši Zakon po kome su dužni da objektivno, pravovremeno i celovito informišu građane, što je Ustavom zagarantovano, ali, eto, ne primenjuje se.

Pri tome znatan deo tabloida i sličnih im televizija sa rijalitima, kičom, pornografijom u informativnom programu šire i mržnju, versku i nacionalnu netrpeljivost.

Pod ovakvim uslovima prava opozicija neće izaći na izbore, jer bi time dala legitimitet autoritarnoj vlasti.

A nekako se prenebreglo da je broj birača sada, eto, smanjen sa 6,7 na 4,8 miliona. Drastično, što znači da su ranije korišćeni brojni nepostojeći birači.

U svemu tome, na ulasku u 2020. saznadosmo da nikad nije bilo, u novijoj istoriji, manje građana u Srbiji – manje od sedam miliona.

Nije ni čudo, jer godišnje 30 hiljada građana više umre nego što se rodi, a i to je na minimumu od 64.000 novih beba. Još poraznije da se godišnje iseli 50.000 najsposobnijih, najstručnijih, onih koji rađaju decu, i većina ne želi da se vrati u Srbiju.

To je taj poraz Srbije iz koga se pod ovakvom vlašću, pod ovakvim uslovima ne može oporaviti.

Autor je novinar iz Šapca