Revijalan meč naprednjačkih teškaša 1Foto: Luca Marziale / Danas

Da nije bilo javnog prepucavanja Nebojše Stefanovića i Vladimira Đukanovića, popunjavanje medijskog prostora bi u ove praznične dane išlo mnogo teže.

Javnost je sa pažnjom pratila sudar dva naprednjačka teškaša, uokvirenog kao duel jednog čije je karijera na zalasku i drugog čije vreme tek dolazi.

Prvi udarac zadao je Đukanović pozvavši Stefanovića da svedoči u postupku koji se vodi protiv njegove klijentkinje Dijane Hrkalović, tvrdeći da bi i on trebalo da bude obuhvaćen optužnicom.

Stefanović je uzvratio optužujući Đukanovića da zloupotrebljava svoju političku poziciju vršeći pritisak na pravosuđe.

Đukanović je odgovorio da Stefanović napadajući njega napada vlast (čitaj Vučića).

Udarci su otišli ispod pojasa kada je Stefanovićeva medijska savetnica optužila Đukanovića da je „devojčica“…

I dok je Đukanovićev manevar bio očekivan (gotovo da nema medijskog nastupa u kom makar indirektno ne napadne Stefanovića), odgovor ministra odbrane u tehničkom mandatu je bio iznenađujuć.

Naime, Stefanović, nekada neformalni broj dva u stranci, već dve godine je bio isključivo džak za udaranje svakog sa članskom kartom SNS-a.

Stoički je ćutao kada su se stranački odbori ritualno utrkivali ko će glasnije da ga se odrekne, jednom rečju nije reagovao kada su ga tabloidi optuživali za sve – od prisluškivanja Vučića do saradnje sa Belivukovim klanom.

Trpeo je i kada je smenjen sa mesta predsednika beogradskog odbora stranke.

Ali, sada više nije želeo da ćuti.

Ovoga puta je uzvratio udarac.

Zašto je to tako, mediji nagađaju već danima.

Jedna škola mišljenja kaže da je Stefanović odlučio da odgovarajući Đukanoviću pošalje poruku Vučiću da i on ima svoje crvene linije i da bi svedočenje u Specijalnom sudu smatrao kršenjem primirja.

Druga, opet, tvrdi da je Stefanović osokoljen podrškom Zapada i da konačno ima oslonac bez straha da će mu Vučić izmaći tepih pod nogama.

Obe, međutim, pate od iste mane.

Stefanović svoje optužbe na Đukanovićev račun nije odapeo sa Tvitera ili Fejsbuka, već iz studija televizije Pink. U koji je došao dan nakon što je gostovao na RTS-u.

Za sve to vreme sudija ćuti i ne daje nikakvu indiciju da je uopšte i primetio borbu svojih podređenih.

Po svemu sudeći, ovde je po sredi bio revijalan meč. Malo prijateljskog pljuvanja dok sudija ne odluči o sankcijama, novim izborima, koalicionim partnerima…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.