Roditelji su najviše zakazali 1Foto: Luca Marziale / Danas

Deca šest osnovnih škola iz Kruševca i jedne iz Aleksandrovca, učestvovala su prošlog meseca u Dečijem sportskom kampu. Proveli su vreme napolju, družili se i igrali, i sve bi to bilo lepo da u pitanju nisu bile ratne igre. I ne samo to, već su naši mališani glumili vojnike Crvene armije u Drugom svetskom ratu, učili se taktici ratovanja i kako da u ratnim situacijama pruže prvu pomoć.

Te igre ne čude ako se ima u vidu ko su organizatori – Ratni vojni veterani iz Kruševca, odnosno pokrovitelji ove vesele manifestacije: ambasada Ruske federacije u Srbiji, Ruski Dom u Beogradu i Srpsko-ruski humanitarni centar sa sedištem u Nišu.

„U okviru kvalifikacionog turnira igre Stazama Heroja – Deca Pobede, deca školskog uzrasta iz Kruševca i Aleksandrovca imali su zadatak da pomognu jugoslovenskom partizanskom odredu i vojnicima Crvene armije u rešavanju taktičkih zadataka i pružanju lekarske pomoći ranjenim vojnicima. Igra je zaokupila i pažnju odraslih – roditelja i slučajnih prolaznika koji su joj se ubrzo i pridružili“, navodi se u Fejsbuk objavi Udruženja ratnih veterana Bojevo bratstvo iz Kruševca, koji su organizovali dečiji kamp.

Među starijima koji su se igrali sa decom viđeni su i ljudi u majicama sa oznakom „Z“. Jasno je svima, koji su se nad dečijim ratnim a ne sportskim kampom zgražavali proteklih dana, o čemu se ovde radi. Posebno što nije prvi put ne samo u našoj zemlji, nego i u mnogim drugim – indoktrinacija dece ka rusofiliji ili putinizaciji od malih nogu. Tako se stvaraju ne samo ljubitelji Rusije već i podržavaoci njene politike koji će sutra biti spremni i da idu u rat za „majku Rusiju“.

Ovde su mnogi zakazali. Prvo, nadležne službe koje su trebale da spreče nedozvoljene ratne igre. Ali, na stranu što je ovakva vrsta aktivnosti zabranjena zakonom i međunarodnim konvencijama (Konvencija UN o pravima deteta, član 38 – zabrana regrutacije i obuke za regrutaciju dece do 15 godina), što je država zakazala jer očigledno ne želi da se otkloni od ruskog uticaja (čak ga i podržava), već je ključno pitanje šta je u glavama roditelja koji su dozvolili da im se deca, pod ovakvom organizacijom, igraju rata? I to u vreme ruske invazije na Ukrajinu, gde svakodnevno gine na hiljade ljudi?

Roditelji su, u ovom slučaju, ozbiljno zakazali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.