Srbija 21 ili "Jekhutno ćidimos čaćimasko" 1

Od petka naveče kada je objavljena vest da Srbija 21, LSV, SMS i GDF izlaze zajedno na izbore pod nazivom Ujedinjena demokratska Srbija ili skraćeno UD Srbija, razmišljao sam o tome kako će to i formalno pravno realizovati.

Po Zakonu, udruženja građana i stranke ne mogu da prave izborne koalicije. Naime Srbija 21 je registrovana kao udruženje građana kao i Građanski demokratski forum, dok su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Stranka moderne Srbije stranke. Znači ne mogu da prave koaliciju. Već se nazirala nekakva muljačina koja će ovu situaciju da stavi u nekakav formalno pravni okvir.

Palo mi je na pamet da će kao i sve stranke opozicije do sada, osim DS i LDP-a, krenuti da pazare neku stranku.

Počeo sam da istražujem i naravno, prvo sam krenuo od registra političkih stranaka koji se nalazi na sajtu Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu, čiji je ministar Branko Ružić iz SPS (kasnije ćete u tekstu videti zašto je ovo važno). Čekao me je rudarski posao, ali sam znao dobro šta tražim. Od 75 registrovanih stranaka tražio sam stranku čiji će me zakonski zastupnik dovesti u vezu sa Srbijom 21.

Moj istraživački posao se isplatio. Pod rednim brojem 52 našao sam stranku Demokratski blok, stranku romske nacionalne manjine, čiji je zakonski zastupnik Miljana Jovanović. Miljana Jovanović je poznato lice Srbije 21 i vezuje se i za osnivanje istog. Naravno, stranka Demokratski blok je registrovana na istoj adresi na kojoj je i Srbija 21, odnosno Terazije 1.

Uporedio sam ažurirani registar sa sajta sa prošlogodišnjim registrom i saznao da se pod rednim brojem 52 nalazi romska manjinska stranka „Jekhutno ćidimos čaćimasko“ (Jedinstvena stranka pravde) čiji je zastupnik Dejan Matić.

Bivša otporašica Miljana Jovanović je preuzela brigu o pravima Roma od bivšeg predsednika Dejana Matića. Zaista je za svaku pohvalu što se novi članovi romske stranke Nenad Konstantinović, Marko Đurišić, Bojan Đurić i Ivan Andrić brinu o pravima romske manjine u Srbiji.

Ovakvo brzo preregistrovanje stranke i promene naziva moguće je samo uz blagoslov ministra za državnu i lokalnu samoupravu Branka Ružića. Tako da je sada sasvim jasno što je u petak, kada se vest o UD-u Srbija pojavila u medijima, kampanja UD-a Srbije i krenula upravo iz sedišta SPS-a u Pančevu. Naime, Gordana Ćomić i njena koleginica iz LSV-a Oleana Papuga su održale tribinu na temu Žene u politici upravo u sedištu SPS-a u Pančevu, čiju je ženstvenost govornica krasila upravo ogromna slika velikog poštovaoca žena Ivice Dačića.

I da ne bude zabune, formalno pravni zahtevi su ovde potpuno ispunjeni. Ne pada mi na pamet da potcenjujem pravni tim Konstantinović – Đurić. Iskreno se nadam da će sve iskustvo koje su Marko Đurišić i Nenad Konstantinović stekli u prethodne tri partije za poslednjih šest godina iskoristiti da pobede Vučića. Pravno je sve čisto, možda je upitan moralni aspekt, ali ako znamo da se DB i UD Srbije bore za svrgavanje diktatora Vučića sa vlasti, sve im je oprošteno.

Da je tako govori i činjenica da su ljudi, na primer u Lebanu, prepoznali iskrenu borbu protiv režima i pohrlili da nadaleko poznatom UD-u Srbije daju potpis za izlazak na izbore. Građanima Srbije ostaje još samo da popuše UD Srbija! Živeo UD!

Autor je producent